Warsaw Village Band zvedne pražské publikum na nohy

19.09.2022 12:58 - Tisková zpráva | foto: P&J Music

Polská Kapela ze wsi Warszawa získala mezinárodní věhlas svým struhujícím koncertním nasazením, pro které bývá řazena do škatulky trance-folk. Současným koncertním turné slaví 25. výročí vzniku. Pražské vystoupení 25. září 2022 v KC Novodvorská tak slibuje mimořádně šťavnaté zážitky. Vstupenky pořídíte zde.

Ačkoliv Kapela ze wsi Warszawa využívá subtilní, archaické akustické nástroje včetně cimbálu, lidových vertikálních houslí zuka nebo niněry, a těžiště repertoáru tvoří folklórní nápěvy z Mazovska, výsledná euforická zvuková smršť si v ničem nezadá s transovními tanečními projekty nebo třeba punkovými rebely. Což asi není třeba zdejším posluchačům připomínat. Kapela už dokázala nejen na festivalu Colours Of Ostrava 2015, jak umí dostat diváky do varu.

Ostatně k fanouškům Warsaw Village Bandu patří i samotný kmotr punku Iggy Pop, který v Americe značně přispěl k věhlasu varšavských hudebníků. Ti navíc mají za sebou spolupráci s legendárními britskými průkopníky, spojení etnické hudby s taneční elektronikou Transglobal Underground, či kultovní skandinávskou kapelou Hedningarna. O významu skupiny pro mezinárodní scénu nápadně svědčí i zisk prestižní BBC World Music Award za rok 2004.

Impulsem ke vzniku Kapely ze wsi Warszawa byl v roce 1997 vlastně protest proti globalizaci. Přesněji proti její konzumní podobě v oblasti populární hudby, kdy světové hity začaly válcovat domácí kulturní tradice. Kapela šla úspěšně příkladem, že lokální folklór není jen muzejní exponát, ale dokáže se vyvíjet a zaujmout na světových pódiích. Přitom v hudbě Warsaw Village Bandu nikdy nebylo nic do sebe uzavřeného, naopak. Přístup k repertoáru působí sympaticky svobodomyslně. Varšavští se nikdy nerozpakovali oživit polské lidové motivy prvky rocku, hip hopu nebo reggae a také různorodou etnickou hudbou. Vždy přitom dbali na správnou míru, vyváženost a soudržnost celku. Jejich fúze působí přirozeně.

Názorům členů kapely odpovídají i jejich činy. Nedávno například neváhali vydražit unikátní testovací výlisek vinylové verze svého posledního, v pořadí devátého alba "Uwodzenie / Waterduction" a výtěžek věnovat na pomoc lidem z Ukrajiny.

Jak budou vypadat koncerty ke 25. výročí vzniku, naznačil kapelník Maciej Szajkowski: "Určitě chystáme nějaká překvapení. Především zase vneseme do hudby nové prvky. Už se nesnažíme hrát v bláznivých hardcoreových tempech, ovšem duch rebelantství v hudbě zůstává. Nyní se navíc stala důležitou součástí naší muziky improvizace. Unikátní situace na pódiu vznikají v návaznosti na emoce, dobu a náladu, přirozeně plynou z ničím neomezované představivosti. Hudba se samozřejmě mění také podle reakcí publika. Pokaždé jde o odlišné a krásné zkušenosti."

Kapela ze wsi Warszawa vystoupí v obvyklém pestrém obsazení: Magda Sobzak - cimbál a zpěv, Sylvia Swiatkowska - housle, viola, zuka a zpěv, Ewa Walecka - housle, niněra a zpěv, Pawel Mazurczak - kontrabas, Maciej Szajkowski - perkuse, Piotr Glinski - perkuse a Milosz Gawrylkiewicz - trubka a křídlovka. Nedílnou součástí sestavy je také Mariusz Dziurawiec, který se stará o dokonalý zvuk koncertů a přispívá k aranžmá živě, v reálném čase mixovanou elektronikou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY