Iggy Pop připravil společné EP "The Dictator" s belgickou houslistkou a skladatelkou Catherine Graindorge

17.09.2022 18:44 - Jiří V. Matýsek | foto: Glitterbeat

Punková legenda Iggy Pop stárne po svém. Nenutí se do punkových divočin, ale zkouší ledacos od jazzu ("Preliminaires") přes sofistikovaný rock ("Post Pop Depression") až k ambientu ("Free"). Nyní muzikant představil čtyřskladbové EP "The Dictator", které vzniklo ve spolupráci s belgickou skladatelkou, houslistkou a vůbec multiinstrumentalistkou Catherine Graindorge.

Dílo kombinuje rozostřené hudební plochy a ruchy s tísnivou atmosféru a temným Popovým hlasem, který je někdy spíše recitací nebo jen melodičtější mluvou. Na jeho vzniku má podstatný vliv drzost skladatelky. Ta se rozhodla napsat Iggymu dopis potom, co jej viděla, jak dvě její skladby hraje v hudebním pořadu televize BBC.

"Tak jsem přes producenta programu poslala e-mail adresovaný Iggymu, kde jsem psala, že to pro mě bylo velkou ctí a že bych s ním ráda spolupracovala. Bylo to úplně spontánní. Nikdy by mě nenapadlo, že by se to skutečně mohlo stát." A slavný muzikant řekl ano.

První nápady vznikly na základě improvizací. Zlomovou se stala skladba "The Dictator", natočená pouhé dva měsíce před invazí na Ukrajinu. Iggy Pop doplnil texty, celé bohatě texturované EP s atmosférou, která vyvolává představu filmů Davida Lynche, pak bylo dokončené v podstatě velmi rychle. Tři písně doplnila instrumentálka "Iggy" a od 9. září je výsledek k dispozici na streamovacích službách.

K titulnímu songu vznikl rovněž černobílý videoklip, který výše uvedená slova dokresluje pomocí černobílých záběrů převážně na tváře obou protagonistů.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY