Pussy Riot se vracejí do Prahy - v září vystoupí v MeetFactory

29.08.2022 08:13 - Honza Průša | foto: Pussy Riot

Po třech letech se do Prahy vrací kontroverzní ruské hudební uskupení Pussy Riot, které už řadu let kritizuje zejména aktivity Vladimira Putina. Představení, které kapela přiveze do Prahy, je kombinací živé hudby, divadla, videa a kritických politických názorů.

Naposled se tato aktivistická formace představila v Česku přesně na výročí 50 let od upálení Jana Palacha, kterého během večera také připomněla. Zároveň zde tenkrát zakládající členka Marija Aljochina představovala svou knihu, popisující křivdy ruské státní moci, které zažila na vlastním těle.

Represe vůči její osobě ale stále pokračují, Marija strávila minulý rok ve vězení za podporu Putinova politického oponenta. Podařilo se jí ale utéct z domácího vězení v převlečení za poslíčka rozvážejícího jídlo. Začátkem června pak byla v Chorvatsku zatčena i další členka skupiny Aisoltan Nijazova, kterou rodný Turkmenistán obvinil ze zpronevěry 40 milionů dolarů patřících centrální bance. Obě ale v Praze vystoupí.

Koncert se bude konat 8. září od 20.00 v MeetFactory. A má smysl na něj zajít nejen proto, že hnutí bojuje za dobrou věc - od feminismu přes práva LGBT+ lidí až po svobodu slova -, ale i proto, že na žádost kapely bude veškerý výtěžek věnován na obnovu dětské nemocnice v Kyjevě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY