Aitch překryl slavnou nástěnnou malbu Iana Curtise v Manchesteru svým muralem a je z toho skandál

24.08.2022 12:58 - Kateřina Spacek | foto: archiv kapely Joy Division

Rapper Aitch se stal nejnenáviděnější osobou v celém Manchesteru. Svým dílem totiž překryl tamní nástěnnou malbu Iana Curtise.

Zesnulého frontmana Joy Division, který si vzal život v roce 1980, zvěčnil slavný muralista Akse P19 na boku budovy poblíž manchesterské čtvrti Northern Quarter. Obrovský portrét ale nedávno překryla reklama na Aitchovo nové album.

"Byl jsem rozzuřený. Byl jsem rozzuřený ze dvou důvodů. Jednak kvůli Ianovi a jeho fanouškům s ohledem na to, co ta nástěnná malba znamená, jednak kvůli sobě, protože jsem měl tak dobrý týden, a během pár minut jsem se stal nejnenáviděnějším člověkem v Manchesteru," vyjádřil se k incidentu sám rapper.

"Nevybírám si, kam umístím billboardy nebo promo k albu. Prostě se probudím a pak jedu kolem nich nebo to vidím na internetu, stejně jako všichni ostatní," dodal v prohlášení, ve kterém se omluvil s tím, že umístění reklamy nemohl nijak ovlivnit.

K celé záležitosti se vyjádřil i kytarista Joy Division a frontman New Order Bernard Sumner. Celou situaci bral poměrně v klidu a mladého rappera se zastal s tím, že on za nešťastnou událost opravdu nemůže.

Prohlášení vydala i společnost Amazon Music. Stojí v něm: "V rámci propagace Aitchova nového alba jsme požádali reklamní agenturu, aby vytvořila nástěnnou malbu v jeho rodném městě Manchesteru. Nevěděli jsme to ani my, ani Aitch, ale na zdi, kterou agentura vybrala pro novou grafiku, už byla nástěnná malba na počest zesnulého, skvělého Iana Cutise. Jakmile jsme se o tom dozvěděli, nařídili jsme zastavit práce a spolupracujeme s Aitchem na co nejrychlejším obnovení nebo nahrazení původního muralu. Omlouváme se všem, kteří jsou oprávněně rozrušeni."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY