Básníkova tajuplná výprava

15.07.2003 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Maraca je zlínská skupina, která již nějakou tu dobu působí na české scéně. Jejich poslední album dostalo název "Longe" a kromě zajímavé hudební koláže jsou zde zhudebněny texty básníka Fernanda Pessoy. Jejich hudba je ve znamení pestrých nálad.
7/10

Maraca - Longe

Skladby: Dobre, Sonhos, Ao Longe, I Know, I Am The Escaped One, Nuvens, Berima, Intervalo, E Hoje É Já Outro Dia, Pessoa, Meu Triste Coraçâo
Celkový čas: 45:55
Vydavatel: Indies
Maraca - to jsou Petr Filák (kytary, oud), Tomáš Rohleder (bicí), Gabriela Plíšková (zpěv, housle, viola), Robert Prokop (sampler, didgeridoo), Pimpa (violoncello), Radek Bednařík (saxofony, panova flétna, klarinet, flétny), Rudi Linner (lesní roh) a Aleš Obkráčil (basová kytara). Skupina se zformovala ve Zlíně, první dlouhohrající počin "Maraca" jim vyšel v roce 2001. Poté vyšly dva demosnímky, jmenovitě "Ada Abrala" a "Maraca - demo". Maraca se podílela na scénické hudbě k divadelnímu představení "Komedie omylů" pro Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. Skladba nástrojů jasně napovídá, z jakých oblastí se linou hudební proudy, kterými se nechávají inspirovat. Nedílnou součásti tohoto alba jsou básně portugalského básníka Fernanda Pessoye.

Na druhém dlouhohrajícím počinu Maraca pokračuje v již rozběhlém světě svého experimentu, kde se mísí etnické kultury s jazzovými náladami. "Longe" je zajímavou výpravou po emocích, které umocnily básně Fernanda Pessoy, jejichž překlady do češtiny naleznete ve velmi hezky udělaném bookletu. Své nezaměnitelné místo zde má i vokál Gabriely Plíškové, který chvílemi jen volně pěje, mluví, nebo vzlétá do různých rovin a do slov vtěsnaných pocitů. Maraca nesází jen na akustické nástroje, nebrání se využít i elektronické výmysly dnešní doby. Nad tím vším však jako přetínající most stojí smyčcové nástroje. Každý moment této nahrávky, která je postavena na rozličných náladách, vás unese mimo svět reality.

"Longe" je sestaveno z jedenácti střípků, ve kterých se prolínají různá tempa a je zde místo i na nějaké ty instrumentální hrátky. "Ao Longe (V dálce)" začíná poklidněji a posléze začíná gradovat, aby vás dostatečně daleko unesla od vašich problémů. Pak se na chvilku stanete uprchlíkem ("I Am The Escaped One"), kde nejprve sluchovým ústrojím prochází temné klávesy, které vysvobozují monstrózně napsaná hymnická preludia jako z nějakého vašeho imaginárního filmu s dramatickou zápletkou a nečekaným rozuzlením. "Berima" je jedinou instrumentálně pojatou skladbou, kde se i vokál stal nástrojem. Zlatý hřeb přichází v úplném závěru, kdy skoro akustická krátká píseň "Meu Triste Coraçâo (Moje smutné srdce)" dokonale pohladí a ukolébá k sladkému spánku.

Maraca je zajímavým stvořením na naší hudební scéně. Album "Longe" představuje úplně jiný svět, než na který jsme zvyklí v našem denním rytmu života. Je iluzí, obrazem několika odlišných kultur, které se podařilo zajímavým způsobem spojit do jednoho celku. Pokud jste naladěni na sled různých nálad, pocitů a užíváte si rozlišnost jednotlivých momentů, je toto to pravé ořechové pro vás. Pro maximální požitek z této desky je potřeba nalézt to správné rozpoložení, které se mi ne vždy povedlo najít. Je to emociální kolos, který vyžaduje vaše soustředění, aby nedošlo k nějakému úniku a přeslechnutí krásného hudebního zajiskření.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY