Orbital v singlu "Smiley" vzpomínají na osmdesátkový rave

01.08.2022 08:19 - Dan Hájek | foto: Kenny McCracken

Bratři Phil a Paul Hartnollovi mají aktuálně venku retrospektivní kolekci "30 Something", která buď na dvou cédéčkách nebo čtyřech vinylech předkládá raritní nahrávky, přepracované verze jejich ikonických tracků a hromadu remixů. Ty mimo jiné obstarali třeba Jon Hopkins, Lone, David Holmes nebo Yotto. Najdete zde i českou stopu - Floex po svém upravil ekologicky laděnou hymnu "The Girl with the Sun in Her Head". Orbital na tento release nyní lákají novinkou "Smiley".

Skladba je reminiscencí éry, kdy byly na vzestupu žánry rave a acid house. Dvojice zde navíc sampluje dokument ITV "A Trip Round Acid House", v němž Paul vzpomíná, jak byl ve svých dvaceti zbit policií na domácí párty v Sevenoaks v Kentu. Stran zvuků a beatů velmi snadno rozpoznáte nezaměnitelný rukopis, který oběma bratrům přinesl nejenom ovace, ale i stálé fanoušky.

"Po třiceti letech fungování Orbital tu máme tuto skladbu, která zaznamenává úplný začátek taneční hudby v Sevenoaks. A je to příběh našeho původu," dodává Paul Hartnoll.

Doprovodné animované video měl pod palcem Luke Losey, jenž tento příběh zabalil do tripu několika zvířecích postav putujících na tuto párty. Nechybí ani přílet kosmické lodi a podobné propriety. Výrazný prvek pak tvoří jeden kulturní symbol - smajlík, který v roce 1972 (tedy přesně před padesáti lety!) poprvé nakreslil Franklin Loufrani a který se stal mimo jiné i logem acidhousové scény.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY