The Weathermakers přinášejí na bezejmenném albu bluesovou solidnost

03.08.2022 14:30 - Jiří V. Matýsek | foto: The Weathermakers

Brno asi nelze nazvat vyloženě bluesovou líhní, jakou je například pražská Hanspaulka. Tady letěly spíše jazz a alternativa. Přesto právě z jihomoravské metropole vzešlo v poslední době několik jmen, která modře zazářila - třeba Band of Heysek, Jan Fic či The Weathermakers. Právě ti letos vydali bezejmenné album.
8/10

The Weathermakers - The Weathermakers

Skladby: Pivo nebo Barack, Utopenec, Lístky a jabloně, O jedné struně, Věci co mi nepatří, 206, Čarodějka, Možná jsme poslední, Hnusný pondělí
Vydáno: 21.4.2022
Celkový čas: 37 minut
Zmínka o The Weathermakers a písničkáři a výrobci kytar Janu Ficovi v jedné větě není náhodná. Fic v této skupině působil, a i když se jejich cesty v dobrém rozešly, stejné kořeny se dají odpárat jenom obtížně. Přestože má kapela blíže k bluesovému výrazu jako takovému, stejně jako Fic (tedy hlavně na sólovém debutu "Město") tenduje k poetice prázdných ulic, putyk nad ránem i samotě uprostřed davu.

Pro brněnskou formaci je tohle třetí položka v diskografii, ale zároveň plnohodnotný studiový autorský debut. Od založení v roce 2011 vydala kolekci coverů, živák a EP. I proto máme před sebou vyzrálé a sehrané muzikanty, kteří mají něco za sebou a hlavně vědí, co a jak chtějí hrát. Zároveň vědí, kdy přestat. Devět skladeb a stopáž jen něco přes půl hodiny se velkou měrou podílí na tom, že nahrávka je sevřená, nápady nerozmělňuje a nemusí minuty natahovat bezduchou vatou. I v tom je kus sebevědomí.

Zvuk - tak akorát hutný i syrový, ale zase žádná zarezlá špína - šlape v duchu solidního starosvětského blues rocku. Hlavní roli tu hrají kytary v temnějších rejstřících, rytmika příjemně dupe. v případě "206" hudebníci rozpíjejí bluesový základ do méně určitých ploch a společně s hypnoticky vystavěným textem vytvářejí velmi působivý a v pozitivním slova smyslu výrazný moment.

Nechybí tu nadhled, to když se píseň "O jedné struně" (prasklé, jak jinak) dá vykládat i jako metafora života, který se přes všechny překážky musí žít dál. Je tu stylově příznačná melancholie jménem "Hnusný pondělí" i řízná "Čarodějka". V textech se úspěšně daří vyhýbat klišé, působí nenuceně, přirozeně a - což je u blues obecně vzato velké plus - opravdově.

The Weathermakers natočili výraznou žánrovou desku. Sešly se tu podařené hudební nápady, textařské schopnosti i muzikantský talent. Vzácná symbióza.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY