The Cult přicházejí po šesti letech s novinkou "Give Me Mercy"

10.07.2022 11:41 - Ondřej Kocáb | foto: Kateřina Postránecká

Britská rocková formace The Cult na scéně působí již od roku 1983. Za těchto téměř čtyřicet let vydala deset studiových alb. A s tím jedenáctým si dala pořádně na čas - na "Under The Midnight Sun" se čekalo šest let. Fanoušci se mohou těšit na 11. říjen, kdy deska vyjde, a již nyní mohou poslouchat pilotní singl "Give Me Mercy".

Deska, kterou produkoval Tom Dalgety (Pixies, Ghost, Royal Blood), byla částečně inspirovaná zkušenostmi spoluzakládajícího člena Iana Astburyho na festivalu Provinssirock ve Finsku. Tam, kdesi severně od polárního kruhu, byl svědkem surrealistického letního momentu, kdy slunce ani kolem třetí ranní hodiny stále nezapadalo. Samotná kapela zmiňuje, že celá nahrávka je o hledání a nalézání krásy ve sdílených zážitcích. Těmi dle jejích slov mnohdy bývá právě hudba.

Pilotní singl "Give Me Mercy" působí jako klasičtí Cult. Nikam se za ty roky neztratili jejich gothrockové vlivy, přesto dokážou znít svěže. Podmanivou melodii z pera kytaristy Billyho Duffa povznáší množství skvělých kytarových riffů a charisma frontmana Iana Astburyho. Ten popsal čerstvý singl jako sled myšlenek na téma potřeb naší kultury, které se mu honily hlavou. Dle něj je třeba nový jazyk, protože slova už nemohou vyjádřit, kam směřujeme. Hudební video, režírované Juanem Azulayem, zdůrazňuje právě hledání nových významů v zastaralých dualitách společnosti.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY