Rockeři Kakktus vydávají na vinylu album "Na hrbatým koni"

19.07.2022 15:56 - Tisková zpráva | foto: Kabinet Records

Šternberská rock’n’rollová kapela Kakktus vydává 22. července album "Na hrbatým koni" na vinylu. Nahrávka, kterou kapela původně vydala jako digipack CD vlastním nákladem, vyjde ve vinylové verzi u Kabinet Records. Od února letošního roku je album k dispozici také na streamovacích platformách Spotify a Bandcamp. Křest je plánovaný na podzim v Kabinetu MÚZ (termín se bude upřesňovat).

Kapela Kakktus ze Šternberka, jejíž temná historie sahá až do roku 2006, začala hrávat v hlubokém undergroundu tamních vesnických kulturáků. A ozvěny těch marných dnů jsou naštěstí slyšet i dnes, kdy konečně vydávají své první oficiální album na vinylu. Deska "Na hrbatým koni" byla nahrána v létě 2021 v pražském studiu Golden Hive pod dohledem Amáka, který kapele pomohl k zaznamenání syrového a drzého, ale přesto moderního zvuku. Hrací automaty blikají a laciný pivo teče proudem, zatímco za nonstopem jako každou sobotu cvakaj zuby o patník a místní legendární vyhazovač je jak chodící rekvizita devadesátkovýho panoptika.

"Fízlové chlastaj v hospodě pod kostelem / cigánský rodiny po sobě střílej / bláznivý holky skáčou z oken internátu / padaj jak mouchy na betonovou dlažbu." Tohle se zpívá na začátku písně "Maloměsto", která zahajuje celé album. Kakktus se na něm pokouší zachytit náladu ponurýho a nekulturního města, kde už dávno zavřeli jedinej hudební klub, divadlo i kino. Večerní život se tak uhnízdil do neblaze proslulého disco-nonstopu, kde se to hemží padrťákama i krasotinkama všeho druhu.

Prostřednictvím úvodní písně z filmu Otakara Vávry "Kladivo na čarodějnice", pro kterou napsala text první dáma československé nové vlny Ester Krumbachová, odkazuje název desky "Na hrbatým koni" a s ním i skladba "Smrťák na čarodějnické procesy" na Jesenicku v sedmnáctém století. Existenciálně laděné texty se obracejí i k horám a přírodě, která lidstvu pomalu připravuje půdu pro zkázu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY