"Když ti ujede vlak, vychutnej si pauzu" - musicserver.cz">

Fast Food Orchestra v "Jízdním řádu" apelují: "Když ti ujede vlak, vychutnej si pauzu"

25.06.2022 11:16 - Hana Bukáčková | foto: Fast Food Orchestra

Fast Food Orchestra přichází po desce "Vezmu tě s sebou" z roku 2020 s dalším singlem. "Jízdní řád" jakoby navazuje na titulní singl ze zmiňovaného alba, a to jak tematicky, tak vizuálně - formou klipu, který vybízí k tomu se setkávat a celkově si užívat života a okamžiků, které osud přichystá. Ne náhodou se v něm zpívá: "Každej má to rád, když má život spád." To mi asi každý dá za pravdu, že je lepší život užívat než přežívat v zajetém nalajnovaném stereotypu.

Autorem songu je frontman Filip "Fido" Vondrášek. Vzpomíná: "Text mě napadl na cestách, kdy mně takhle párkrát ujel vlak. Nejdřív jsem byl mrzutý, ale pak jsem si zašel někam na kafe a uvědomil si, že o nic nejde. Vlak ti možná ujede, ale za chvilku pojede další. Nejde o to se hroutit z toho, že něco už není. Vždycky přijde něco dalšího. Sedni si na nástupiště a vychutnej si chvilku, kterou jsi dostal zadarmo, než přijede další spoj. Když máš jízdní řád, víš, že jezdí jeden spoj za druhým. Přeneseně to jsou další příležitosti."

Snímek vznikal v zatopeném lomu v Hřiměždicích ve středních Čechách, kde se koná známý festival High Jump. "Natáčení bylo skvělý, jelikož jsme si už opakovaně v minulosti ověřili to, že herecké výkony nám zrovna dvakrát moc nejdou, začali jsem točit to, co nám jde. Ideální tedy pozvat hromadu kamarádů na nějaké pěkné místo, nakoupit jídlo, pití a stočit to. Na konci natáčení poslední scény skončil dron ve větvích přímo nad lomem, ale jeden kluk, který natáčení sledoval, vylezl na tu tenkou větev a dron zachránil před téměř jistou zkázou," doplňuje Fido.

Trochu bizarní je křepčení dívčiny na nafukovacím plameňáku, ale budiž. Co je naopak fajn, jsou kostýmy - modrá sáčka s bílými tričky a černými kalhotami dávají muzikantům jistý punc a nenuceně odkazují na dřívější orchestry (ostatně toto slovo má kapela i ve jméně). Písnička má nádech rychlejšího ska, a je tak ideální hymnou pro letní období, které svádí k tomu se bavit a třeba zkoušet takové taneční kreace, které předvádějí Fido s Adamem Hejnou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY