Program Folkových prázdnin 2022 je kompletní

07.06.2022 09:44 - David Věžník | foto: Rostislav Pospíšil

Pořadatelé festivalu Folkové prázdniny zveřejnili celý program letošního ročníku. V okolí zámku v Náměšti nad Oslavou se na konci července mimo jiné představí první dáma polské poetické písně, korsická polyfonie, skandinávský melancholický folk nebo bardské skladby z Anatolie. Doplní je unikátní projekt Roots Revival nad Oslavou a premiéra debutového alba Vladimíra Javorského.

Tématem šestatřicátého ročníku přehlídky lidové hudby v nejširším smyslu tohoto slovního spojení je Poezie. "Rád bych, aby poezie nebyla jen hlavním tématem pro koncerty, ale aby si návštěvníci festivalu poezii a její důležitost plně prožívali celých osm dní Folkovek," dodává šéfdramaturg akce Michal Schmidt.

Snad proto celou osmidenní událost zahájí trojnásobná držitelka Latin Grammy Susana Baca. O projekt Roots Revival nad Oslavou se postará trio Mehdi Aminian z Íránu, Petra Nachtmanová a Marian Friedl s přáteli. Po mnoha letech opět přijede (a mimo jiné s piosenkami Karla Kryla) první dáma polské poetické písně Antonina Krzysztoń. Po pěti letech se na Vysočinu vrátí skandinávská zpěvačka Jullie Hjetland, tentokrát s legendární dánskou formací Basco. A jedním z vrcholů Folkovek 2022 bude jistě korsická polyfonie v podání kapely L'Alba.

Známá je už i soupiska nočních koncertů. Ty doplní bardské songy z Anatolie v premiérovém českém vystoupení zpěvačky a hráčky na saz Petry Nachtmanové, svou prvotinu uvede Vladimír Javorský.

Folkové prázdniny se uskuteční od 23. do 30. července v Náměšti nad Oslavou. Úplný seznam účinkujících a další informace najdete na webových stránkách festivalu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY