Tomáš Klus se stal hlavní hvězdou muzikálu "Branický zázrak"

31.05.2022 18:51 - Hana Bukáčková | foto: Branický zázrak

První divadelní muzikál Jana Svěráka a Tomáše Kluse "Branický zázrak" už běží od půlky května v Divadle Na Fidlovačce. Mystický příběh z dnešního Braníka vypráví o písničkáři Karlu Krajíčkovi, který dosáhl (krize) středního věku a diví se, kam se vytratily jeho mládí, sláva, (manželčina) láska, radost ze života a teď dokonce i kolo z garáže. Smiřuje se s tím, že mládí mu nikdo nevrátí, a o to víc chce zpátky to kolo. Rozjede tak pátrací akci na vlastní pěst.

Libreto k muzikálu z pražské periferie napsal filmový režisér Jan Svěrák ("Obecná škola", "Kolja", "Vratné lahve", "Tmavomodrý svět", ...) a písně i texty složil zpěvák Tomáš Klus. Pro oba je uvedení tohoto počinu divadelní prvotinou. "Začal jsem psát nový scénář, a dlouho jsem nechtěl uvěřit tomu, že mi pod rukama nevzniká film, ale divadelní muzikál. Já divadlo nikdy nedělal! A kdo by měl složit všechny ty nové písně? Snad jedině Tomáš Klus by mohl..." komentuje prvně jmenovaný.

A písničkář si příběh tak zamiloval, že pro něj během několika měsíců složil šestnáct nových songů. "Nic lepšího jsem asi v životě neudělal. Snad proto, že jsem poprvé nepsal jenom o sobě," přiznává.

"Bude to velmi poutavý příběh a věřím, že se dotkne každého. Zajímavá byla naše spolupráce s Honzou Svěrákem, Tamara dokonce prohlásila, že jsme jak dva písaři. Sáhl jsem si na tvůrčí ego. Odevzdal jsem první písničku a přišly mi k ní tři archy A4 poznámek. Tím, že Honza dokáže přijímat nadhled, dostali jsme se do dialogů. Myslím, že to ze mě vytěžilo to nejlepší, co jsem kdy napsal. Navíc se jedná o komplexní věc, měl jsem konkrétní limity, musel jsem sledovat dějovou linku a písně jsou na sebe koncepčně navázaný," prozradil nám před rokem v rozhovoru.

A jak práce pokračovaly? Interview pokračovalo: "Angažoval jsem tam svoji kapelu, se kterou jsem aranžoval skladby. Dáváme tomu velkou formu. Měli jsme soustředění, během kterého jsme seděli nad libretem a vše rozebírali. Pro českou muzikálovou scénu to může být z hlediska přístupu a formy přínosem. Budu hrát jednu z hlavních rolí, nikdy předtím jsem v žádném muzikálu nehrál. Zároveň budu podruhé v životě v komisi a strašně moc se na to těším. Ale budu tam spíš jako konzultant."

Představení běží zatím každé pondělí a úterý večer. V dalších rolích se můžete těšit na Veroniku Khek Kubařovou, Martina Dejdara, Šimona Bilinu a další.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY