Navar si do songu "Černej anděl" pozval Leonu Šenkovou

28.05.2022 09:02 - Tisková zpráva | foto: Hana "Mons" Pecinová

Další singlová skladba znovuzrozené kapely Navar přináší nevšední spolupráci zpěváka a kytaristy Jiřího Raina a zpěvačky Leony Šenkové, která na sebe upozornila účastí ve finálovém klání talentové soutěže SuperStar. Majitelka nádherného, sytě znělého hlasu dodala skladbě "Černej anděl" výjimečný rozměr a něžný půvab.

"Píseň 'Černej anděl' je specifický song! V období kolem roku 2000 jsme s Navarem zkoušeli zpravidla třikrát týdně, což je dnes už bohužel naprosto nepředstavitelné. Zpravidla jsem každý týden napsal přibližně pět nových skladeb, ze kterých jsem dvě až tři nejlepší přehrál spoluhráčům, a z těch se pak postupně tvořil náš repertoár. Obrovská spousta nápadů tak mizela v propadlišti dějin a 'Černého anděla' potkal právě tento osud. Na rozdíl od mnoha jiných jsem ale právě na tuto skladbu nikdy nezapomněl a čas od času mi vytanula na mysli," popsal genezi nového singlu Jiří Rain.

"Když jsem píseň teď rekonstruoval pro album 'Návrat havranů', překvapil mě její celkem moderní 'riffing' a refrén, který doslova zalézá pod kůži. Jelikož se jedná o zpracování známého biblického příběhu Adama a Evy, hříchu a vyhnání z Ráje, přizval jsem jako ženský element fantastickou zpěvačku Leonu Šenkovou (Česko Slovenská SuperStar 2009), se kterou se známe dlouhá léta a stejně jako Navar pochází z východních Čech. Text skladby popisuje prvotní symbolické lidské selhání, které má za následek 'pád', představující triumf zla/nezájmu/zrady/agrese/temnoty v nás. Přesto i to největší zlo může v sobě skrývat zárodek ještě většího dobra - z Ráje vyhnaní Adam s Evou tak posvětí Zemi svým potem, krví a prací a vytvoří z ní domov pro celé lidstvo," uzavírá precizní popis skladby Rain.

Videoklip pro song vznikal v pardubickém klubu Žlutý pes, kde Navar přesně před dvaceti lety odehrál své vůbec první klubové vystoupení. Byli u toho také kytarista Ondřej Pecina (ex-Sebastien), baskytarista Honza "Bart" Bartoš (TÖRR, Alkehol) a bubeník Radek Rain (ex-Sebastien).

Comebackové album "Návrat havranů" vychází symbolicky 20. června 2022 u labelu Smile Music Records, předobjednat si ho můžete i na shopu musicserveru. Už nyní můžete na streamovacích platformách najít remasterované verze debutového alba "1621" a také speciálního EP "Proti všem" z roku 2004.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY