Megadeth na "The Sick, The Dying… And The Dead!" opěvují ryzí thrash metal

21.09.2022 19:00 - Ondřej Hricko | foto: NME.com

Šest let od alba "Dystopia" je vůbec nejdelší čekací doba, kterou Dave Mustaine fanouškům naordinoval. A bohužel ne náhodou. Megadeth za sebou mají náročné období a po pandemii, snad vyléčené rakovině zrzavého lídra a vyhazovu zakládajícího člena Davea Ellefsona působí "The Sick, The Dying… And The Dead!" vlastně jako zázrak.
7/10

Megadeth - The Sick, The Dying… And The Dead!

Skladby: The Sick, The Dying... And The Dead!, Life In Hell, Night Stalkers (Feat. Ice T), Dogs Of Chernobyl, Sacrifice, Junkie, Psychopathy, Killing Time, Soldier On!, Celebutanté, Mission To Mars, We'll Be Back
Vydáno: 2.9.2022
Celkový čas: 55:10
Vydavatel: Universal
Čekání bylo opravdu dlouhé. Navíc po povedené "Dystopii", která znovu legendární thrashery nakopla, museli být fanoušci pořádně namlsaní. Pak přišla rána za ránou. Megadeth mají ale tvrdé jádro a přes všechna úskalí jedou dál. Opět ve značně pozměněné sestavě, v níž kromě Mustaina zůstal pouze kytarista Kiko Loureiro (a svým způsobem bicman Dirk Verbeuren, pro něhož se ale jedná o studiovou premiéru).

Novou desku Megadeth v několika verzích, starší nahrávky i hromady triček kapely můžete koupi v našem shopu!

Basové party tak nemá na svědomí Dave Ellefson, ale Steve Di Giorgio. Člen dalších titánů žánru Testament musel vše natočit znovu, přestože Ellefson své linky už nahrál. Důvod, proč byl původní basák vyhozen, propírala všelijaká média. Podle všeho přísný šéf Dave Mustaine nezkousl, že si jeho kolega na sítích dopisoval s nezletilou fanynkou.

Megadeth byli z thrashmetalové čtyřky možná ti nejvíce experimentující. Často zkoumali nové cesty, kterými by svůj zvuk mohli obohatit. Bariéry stylu sice nikdy vyloženě neopustili, jejich odvaha dělat úkroky stranou byla ovšem osvěžující. Tentokrát se ale nic podobného nekoná. Novinka "The Sick, The Dying… And The Dead!" je totiž ryze tradiční. Tak tradiční, že nebýt vyladěného zvuku, mohli bychom její dataci odhadovat o dobrých pětadvacet let dřív.

Není to úplně špatně, byť tím nahrávka ztratila na ambicióznosti. V thrash metalu bylo řečeno takřka vše a natočit toliko žánrově konzervativní album je překvapivé. Oproti kolegům, zejména těm mladším, ale tihle bardi umějí kouzlit i s pomiliónté opakovanými ingrediencemi.

Kolekce jako celek vyznívá pospolitě, monoliticky, přesto nikdy nenudí. Mohou za to sympaticky neotřelé texty - o putování Marsem ve skvěle gradované "Mission To Mars" nebo o výletu do zdecimovaného Černobylu v "Dogs Of Chernobyl".

Jsou to ale také hutné, syrové riffy, jako v případě pecky "Soldier On!", možná vůbec nejsilnějším momentu novinky. Za vypíchnutí stojí také hostovačka lídra Body Count Ice-T, který přispěl vokálem do válečné "Night Stalkers" o vojenském praporu letecké síly bojových vrtulníků. V "Killing Time" se Mustaine neotřele vrací k bývalému vztahu a skladba nabídne i vzácně klidné momenty.

Na streamech pak na závěr překvapí cover "Police Truck" od Dead Kennedys a píseň "This Planet’s On Fire (Burn In Hell)" s hostujícím Sammym Hagarem. A jsou to dobré tečky za silnou deskou, která překlenuje náročné období a vůbec nenaznačuje, že by Megadeth měli nějak končit. Pokud vydrží zdraví, máme se určitě ještě nač těšit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY