Basinfirefest ožívá pod křídly Brutal Assaultu

26.05.2022 14:38 - Tomáš Rozkovec | foto: facebook interpreta

Po dvouleté pauze se západočeský festival Basinfirefest naplno navrací k životu. Akci si vzala pod křídla sekce agentury Obscure promotion, která si tak vedle hlavního festivalového magnetu v podobě Brutal Assaultu buduje druhou, stylově více diverzifikovanou akci. Šestnáctý ročník se, jak bylo zvykem, bude konat ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku ve dnech 23. až 26. června 2022.

Slibovaný nový koncept festivalu zahrnující více zahraničních kapel dostává své pevné obrysy, včetně rozpisu účinkujících na jednotlivé dny, a láká na skutečně velká jména a netradiční stylové rošády.

Headlinerem budou britští veteráni Saxon, kteří vedle Iron Maiden a Def Leppard patří k průkopníkům nové vlny britského heavy metalu. Krom osvědčených skladeb představí i svou novou čtyřiadvacátou desku "Carpe Diem".

Basinfire plakát
© facebook interpreta
Žánr symfonického metalu bude zastupovat holandský sextet Epica se zpěvačkou Simone Simons. Power metal bude vládnout s legendou Blind Guardian. Nedělní večer ovládnou Heilung, jejichž vystoupení jsou jakýmsi šamanskými rituály.

Deathcore si můžete vychutnat v podání Suicide Silence. Stylový crossover přiveze jedna ze zásadních skupin 90. let Dog Eat Dog. Black metal bude zastoupen řeckými rouhači Rotting Christ či rakouskými pekelníky Belphegor. Progresivní metal s příchutí power metalu představí Symphony X či mladá krev Rolo Tomassi.

Stylové odlehčení a zábavu slibuje vystoupení Steve'n'Seagulls s bluegrassovými verzemi slavných metalových hitů. V podobném duchu pojede i bavič a charismatický forntman Leo Moracchioli alias Frog Leap, který si zas bere na paškál popové písně a dělá z nich metalové covery. Naopak metal v a cappella úpravách představí Van Canto.

Basin Rozpis
© Basifire
Deathmetalovou modernu v technickém balení přiveze Obscura, s groovujícími Infected Rain si pořádek sjedná zpěvačka Lena. Bude možno vidět i jednu z nejvýraznějších heavy power kapel - Grave Digger. Ke zlatým hřebům budou jistě patřit ukrajinští metalcoroví progresivci Jinjer s charismatickou zpěvačkou Teťanou Šmajljuk. Za symfonický black metal s pagan prvky se představí rusko-česká smečka Welicoruss.

Své 30. výročí k nám přijedou oslavit portugalští vlci Moonspell. K temnějším uskupením budou patřit i hvězdní black-deathers Vltimas s bývalými členy Mayhem a Morbid Angel. Odkaz Chucka Schuldinera připomenou Death To All, tribute formace tvořená původními členy Death. Německou thrashovou velkou čtyřku zastoupí Sodom.

Samozřejmě nebudou chybět ani představitelé české, potažmo slovenské scény. Heslovitě: Asmodeus (progy thrash/heavy), Bohemyst (black/death se členy Master's Hammer), Cocotte Minute, Čad Debustrol, E!E (punk), Et Moriemur (doom), Exorcizphobia (thrash), Ferat (oslaví 35 let!), Gaia Mesiah, Hentai Corporation , Hypnos (death), Gutalax , Innersphere (melancholic death), Locomotive (metal/hardcore), S.A.S. (punk), Satisfucktion (grunge/alternative), Silent Generation (beathdown/slam deathcore), Silent Stream Of Godless Elegy (folk doom) a SPS (punk), Tublatanka, Záviš anebo XIII. století.

Vstupenky a další informace, včetně kompletního seznamu účinkujících, naleznete na stránkách akce.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY