Elektřina zdražuje. Coldplay si na turné vyrábějí vlastní

10.05.2022 12:29 - Tisková zpráva | foto: evisions.cz

Kapelám, které nehrají akusticky, podraží zkoušení. Ceny elektřiny totiž letí do nebes. Stejně tak se prohnou pořadatelé koncertů, kteří ho musí adekvátně nazvučit. Až na pořadatele turné Coldplay, neboť tato skupina na něm prý žádnou elektřinu nepotřebuje. Vyrobí jim ji totiž návštěvníci sami.

Začátek na ekologické Kostarice

Světové turné Music of the Spheres rozjela kapela Coldplay v květnu v Kostarice, což má svůj smysl. Jde totiž o zemi, která má největší podíl výroby elektřiny z udržitelných zdrojů na světě. Jde o turné, které jejich fanoušci netrpělivě vyhlíželi. Turné v roce 2019 totiž Coldplay odpískali, protože nechtěli zatěžovat přírodu, naposledy vyjeli koncertovat v roce 2017. Nyní našli způsob, jak se vydat na turné tak, aby je netrápila uhlíková stopa a pořadatele cena kwh. Díky několika opatřením, která představili ve svém dvanáctibodovém plánu, sníží svou uhlíkovou stopu o polovinu.

Hrát se bude, jen když budou lidé tancovat

Coldplay představili speciální kinetickou podlahu, kterou vyvinuli spolu s automobilkou BMW. Ta je napájena díky pohybu návštěvníků koncertu, kteří se na ní nacházejí. Pokud se návštěvníci přestanou hýbat, dojde elektřina a kapela zmlkne. Proto je v zájmu samotných fanoušků, aby na podlaze skákali jako diví. Energie pro koncert by se dále měla získávat ze slunce a použitého oleje z restaurací. Za každého návštěvníka (těch bude několik milionů) chtějí Coldplay nechat vysadit jeden strom a desetinu z mnohamiliardového výdělku hodlá skupina věnovat na podporu ekologických projektů. Samozřejmostí je vybavení formace z recyklovaných materiálů. Na turné se hodlá kapela dopravovat pouze letadly, které letí na ekologické palivo. V místě mohou fanoušci použít toalety s ekologickým splachováním, náramky pro návštěvníky jsou vyrobené z rostlinných materiálů.

Pro pořadatele akce to znamená významnou úsporu a kapela do budoucna ukazuje cestu, kterou se bude nutné ubírat. Už kvůli rostoucím cenám elektřiny, které mohou vstupenky na koncerty patřičně prodražovat. Pokud chcete také šetřit peníze a přírodu, můžete se jimi nechat inspirovat, případně využít srovnání cen elektřiny, díky kterému najdete tu nejvýhodnější cenu právě pro vás.

Autorkou článku je Michaela Kadlecová.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY