viah chystají druhé album "Crash Report". Slibují na něm experimentální a drzý pop

12.05.2022 09:58 - David Böhm | foto: Kryštof Novák

Za několik let fungování na hudební scéně změnila viah svou strukturu. Původně sólový projekt Vi Tranové doplnila Rosalie Malinská a nyní funguje jako trojčlenné uskupení s Veronikou Hurtovou.

Čtyři roky po debutu "Tears of a Giant" přichází na řadu druhá řadovka s názvem "Crash Report". Můžeme na ní cítit zejména tyto tři aspekty: Vi se dotýká komplexnosti tématu vlastních rodových linií a kmenovosti, Rosa objevuje svou ryzí fascinaci analogovo-digitálním syntezátorem ARP Odyssey a Vera se otrkává ve vodách elektronické produkce.

"Tuhle desku jsme upřímně trochu potily - byla protkaná neustálými pochybami, úzkostmi, prošla si obrovskými změnami. Dokáže být drzá, rituálně magická i křehká. Chtěla jsem přivolat očistný déšť a tohle je za mě asi jediná možná cesta," říká o novince Vi. Tu si muzikantky zprodukovaly samy a navazují na ní na již vydanou spolupráci s Aid Kidem zvanou "NYE". Se skladbami jim pak vypomohli Jan Burian ml. a Isama Zing.

A proč se vlastně nahrávka jmenuje "Crash Report?" "Když jsme vymýšlely název alba, spadnul mi Ableton (program na produkci hudby), a tím mi nabídl, jestli chci 'Report a Crash' - přišlo mi to jako příznačný název pro celé to období posledních dvou let, během nichž deska vznikala. Hodněkrát jsme se během procesu vzniku alba dostaly do bodu nárazu, ať už šlo o limity vlastní hlavy, kreativity, nešťastných náhod, stresových situací, názorů jiných lidí... Těch krizových momentů nastala spousta a hudba nám nesmírně pomáhala se z nich otřepat," prozradila také Vi.

Kolekce s podtitulem "The Feelers' Manifesto" přinese osm písní, z toho jednu bonusovou: Glorie, Nic (feat. P/ST), G&T, Core of the Earth (feat. Isama Zing), Commercial Break, NYE (feat. Aid Kid), On the Line, Crash Report (Bonus Track). Vyjde ve středu 18. května pod labelem Bad Names, zatím pouze digitálně, později však i na vinylu. Ve čtvrtek 19. května viah své čerstvé dílo pokřtí v pražském klubu MeetFactory.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY