Bruce Springsteen, Patti Smith a mnozí další skládají novým videem k "Subterranean Homesick Blues" poctu 60leté kariéře Boba Dylana

08.05.2022 13:35 - Jiří V. Matýsek | foto: Columbia Records

Bob Dylan je bez diskuzí jedním z nejdůležitějších umělců dvacátého století. Držitel Nobelovy ceny za literaturu i Pulitzerovy ceny, který inspiroval zástupy následovníků, letos uzavírá šestou dekádu své bohaté kariéry. První album, na jehož titulu se skví pouze jeho jméno, vyšlo v březnu 1962. A při této příležitosti byla vydána nová verze videoklipu k písni "Subterranean Homesick Blues", což byla první skladba, s níž Dylan - v roce 1965 - prorazil do americké top 40.

Videoklip, který tehdy režíroval dokumentarista D. A. Pennebaker a který otevíral jeho snímek "Don't Look Back", je sám o sobě ikonickým. V jediném záběru sledujeme zpěváka, který postupně odhazuje klíčová slova songu napsaná na velkých listech papíru. Nyní dostal singl nový vizuál, který z původního konceptu vychází a proměňuje jej v jakési lyric video, kde každé slovo, respektive sérii slov, vytvořil jiný umělec. A podílela se na něm docela velká jména.

Z muzikantů je zde například Patti Smith nebo Bruce Springsteen, přispěli filmaři Wim Wenders či Jim Jarmusch a celá řada výtvarníků a grafických designérů, Celkem se na výsledku podílelo dvaadvacet osobností, které nejen že skládají poctu Dylanovi, ale zároveň poukazují na nadčasovost jeho tvorby.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY