Projekt Petroleum debutuje solidním, byť trochu roztříštěným albem "Verbalia"

14.05.2022 09:00 - Jiří V. Matýsek | foto: Petroleum

Petroleum, to je formace, v níž se potkali veteráni domácí metalové scény, mimo jiné z Master’s Hammer nebo Törr. Pod tímto názvem projekt vznikl už v roce 2018, ale až nyní, po čtyřech letech, jej všichni zúčastnění dotáhli do vítězného konce. Jaký je výsledný debutový opus "Verbalia"?
7/10

Petroleum - Verbalia

Skladby: Verbalia (intro), House of the Lost Souls (Pt 1.), Paradise, Motýli, Beast, Daniel, Alexandra, Mephisto, Věci špatné, House of the Lost Souls (Pt. 2)
Vydáno: 13.2.2022
Celkový čas: 45 minut
Vydavatel: Black Barn Music
Album "Verbalia" vznikalo několik let, do jeho přípravy zasáhla i vážná nemoc. Možná i právě proto tak akorát temný závoj skrývá spoustu světla a naděje. A to je příjemně osvěžující. Desetiskladbové dílo je v jádru koncepční cestou na titulní imaginární místo, kde "slova mají svou vlastní existenci a živoucí sílu", jak v popisuje sama kapela, přesněji řečeno hudební projekt.

Jádro Petroleum - Ivo Plaček a Aleš Hrnčál - se na nahrávce obklopilo spoustou hostů, mimo jiné exčleny Master's Hammer Janem Přibylem a Miroslavem Valentou, smyčcovým triem, hráčem na varhany a dalšími muzikanty.

Aranže jsou tu tak patřičně velkolepé a deska sebejistě plave ve vodách doom i gothic metalu, rámec alba, do dvou dílů rozčleněná "House of the Lost Souls", nezastře inspiraci folkovými motivy. Zní tu growl i ženské vokály, střídá se čeština, angličtina i španělština, dojde dokonce na latinu.

A tady narážíme na problém, který se dá možná z výše uvedeného vytušit - kolekce úplně nedrží pohromadě. Nakonec v paměti uvízne několik skladeb (již úvodní rámcová "House of the Lost Souls", hymnická "Daniel", svižná "Mephisto"), jako celek se však poněkud drobí. A k celistvosti zrovna nepřispívá ani střídání jazyků, které úplně nedává smysl. A v případě až dryáčnické "Alexandra" vyvolává kontrast se vznešenou latinou hodně vysoko pozvednuté obočí.

Být "Verbalia" celá v angličtině, je to minimálně o bod více. Instrumentálně jde o propracované dílo plné velkolepých melodií, solidně vystavěných riffů a slušné atmosféry. Jako celek je ale velice vratké a působí spíše jako výběr singlů různé úrovně - výborných, ale bohužel i dost zaměnitelných.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY