Vesna okořenila svůj folklor elektronikou. V klipu k popovému singlu "Pomiluj mě" oslavuje ženskost

05.05.2022 13:28 - Hana Bukáčková | foto: Vesna

Ambiciózní dívčí kapela Vesna vstupuje do nové éry. Přichází se zcela novým zvukem, v němž se snoubí etnické kořeny s popem a elektronikou. S písní "Pomiluj mě" pomohli producenti Production Lovers, zároveň je v ní cítit odkaz na původní tvorbu.

Posluchači této skupiny mají tendenci novou tvorbu srovnávat s tou dřívější. "Všechno okolo první desky bylo poprvé, a poprvé je vždycky speciální! Bylo to v období, kdy jsem žila v zahraničí a hledala svůj domov. Připadala jsem si vykořeněná a svým způsobem jsem se snažila přes tenhle folklórní odkaz najít nějakou kotvu. Měla jsem taky pocit, že vím všechno o světě, ale že ta 'moje' země nějak postrádá duši a objevování slovanské mytologie a svých rodových příběhů mi pomohlo zjistit, že to ještě nebude tak špatné," vysvětluje zpěvačka a hlavní skladatelka Patricie Fuxová.

A doplňuje: "Teď už jsem zakotvená a cítím, že se nepotřebuji otáčet do minulosti. Chci žít v přítomnosti a být inspirovaná i hudbou, která vzniká právě teď, vytvářet věci s výpovědí i pro současnou generaci, hledat nové cesty, pracovat s novými technologiemi a jsem nadšená, že jsme našly producenty, kteří mají (z našeho pohledu) neuvěřitelně originální zvuk a také chuť pracovat s pro pop atypickým materiálem."

Novinka byla inspirována pohanským svátkem Beltainem, který dnes známe jako Čarodějnice. V minulosti se tu noc zapalovaly ohně a oslavovala se plodnost a sexualita. Videoklip k písni se natáčel v prostorách pražského Bia Oko. Je jakousi ukázkou hrou světel, luxusu, ženskosti a tajemna, nechybějí odvážné outfity.

Vesna nestagnuje a vyvíjí se. Zní moderněji, její folklorní duch má nádech tanečního a hravého popu s elektronikou, přitom neztrácí nic z etnické muziky, slovanství a jistého druhu vlastenectví, ve kterém se vždy lišila od zbytku scény.

Zanedlouho navíc vydá tentýž song i v anglické verzi - "Love Me". S tou má ambici oslovit zahraniční publikum. A v této ambici chce pokračovat i v příštím ročníku Eurovize, kterého by se ráda chtěla zúčastnit a kde by chtěla představit slovanský folklór v nečekané podobě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY