Rammstein nabízejí v "Angst" celou paletu symboliky a poukazují na strach a lidskou nenávist

01.05.2022 17:42 - Jaromír Koc | foto: Universal Music

Strach je asi tím, co nás poslední léta obklopuje nejvíce. Strach z onemocnění covidem, strach z uprchlíků, strach z jiné kultury či jiné rasy, strach o své blízké a v posledních týdnech i strach z možné války. I když většina z nás žije vlastně v naprosté svobodě, všudypřítomný strach a občas i paranoia strachem vyvolaná nám prostě nedovolí volně dýchat. A přesně na tohle se zaměřila šestice německých hudebníků v novém, syrově dravém singlu "Angst".

Rammstein jsou na vizuály vždy velmi precizní a vlastně asi není žádný, který by doposud odflákli. V případě novinky "Angst" jde o skvělé vypilované dílo s hlubším sdělením, kde vlastně není hluché místo. Základní heslo "Wer hat Angst vor'm schwarzen Mann" vychází z knihy Jana van Helsinga, který v díle popisuje případy, kdy se lidem před smrtí či neštěstím ukazoval v noci u postele černý muž.

Kapela si vše upravila podle svého a napasovala na aktuální témata. Klip tedy začíná přátelským grilováním v sousedské pohodě, kterou stále více ochromují pochyby a podezření, co má ten či onen za lubem. Tento pocit přikrmují média a sociální sítě, a tak velmi rychle dochází ke stavění zdí, instalovaní ostnatého drátu a bezpečnostních kamer, nakonec i ke koupi zbraní a jejich bezhlavého použití.

Další iniciativou v klipu je sám Lindemann, který hraje blázna v kazajce. Ten svou rolí skvěle ukazuje, že i na první pohled jasný blázen v dnešní době dostává v mnoha případech obrovský prostor, a dokáže tak v lidech vyvolat zbytečný strach a skepsi. K dokonalosti vizuálu přispívá i hra barev (tedy její omezení pouze na červenou) a v dece se schovávající černošská maminka a její dcerka, které jsou od společnosti odtrženy taktéž ostnatými dráty.

Singl "Angst" svým textem i klipem naprosto fantasticky reflektuje aktuální nastavení mnoha lidí, kteří jsou nedůvěřiví ke všemu, co neznají. V lidech se více než kdy jindy vytváří zbytečná nenávist, paranoia a vytrácí se pokora, loajalita a prostá lidskost. Doporučujeme klip dokoukat až do konce, krásnou symboliku totiž přináší i jeho úplně poslední sekundy.

Mimochodem, pokud to náhodou ještě nevíte, v pátek 29. dubna vydali Rammstein nové album "Zeit". Za výhodnou cenu si jej můžete pořídit v našem shopu, kde ho najdete i v limitovaných formátech, nebo si můžete dokoupit jejich starší tituly na CD i vinylu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY