Českým rádiím vládne Gabry Ponte s tanečními kolegy, albům znovu Calin

29.04.2022 07:02 - Josef Martínek | foto: MIKE ROFT Records

Gabry Ponte, Prezioso a Lum!x se singlem "Thunder" po třech týdnech zopakovali vítězství v českém rádiovém éteru, který celkově přetéká taneční hudbou. Na albovou hitparádu je v poslední době trochu smutný pohled, prakticky nic se v ní totiž neděje. Pošesté za sebou vyhrál Calin.
Gabry Ponte, Lum!x & Prezioso - Thunder
© Warner Music
RÁDIA - Rádioví dramaturgové navázali na předešlé týdny a znovu trochu zatřásli pořadím. Tiësto a Ava Max se ani nestačili se songem "The Motto" na prvním místě rozkoukat a už se propadli mimo top dvacítku, konkrétně na jednadvacátou příčku.

Do čela se tedy vrací producentská spolupráce "Thunder", pod kterou jsou podepsaní italský DJ Gabry Ponte, jeho krajan Giorgio Prezioso a holandský mladík Lum!x. Na stupních vítězů se drží už čtvrtý týden za sebou, prvenství si uzmuli podruhé.

Další medailisté v poslední době skáčou nahoru-dolů. Elton John a Dua Lipa se s hitem "Cold Heart", který remixovali Australané PNAU, na začátku března poprvé podívali na nejvyšší stupínek, což poté zopakovali ještě jednou. Následně se ale propadli až do třetí desítky, aby se znovu vymrštili na číslo dva. Minule je potkal další pokles, konkrétně na osmý řádek, ovšem nyní je znovu nacházíme na dvojce.

Také Miro Žbirka se synem Davidem dokázali v uplynulých týdnech vystoupat na úplný vrchol, nyní si připsali bronz. V celkovém pořadí sice písnička "Nejsi sám" občas vyklidí stupně vítězů, paralelnímu žebříčku nejhranějších domácích skladeb však vládne železnou rukou.

Do top ten se nově prosadili britský DJ Jax Jones a jeho zpívající kolega MNEK zásluhou singlu "Where Did You Go?" - na současnou čtyřku si polepšili z minulého šestadvacátého místa. V elitní společnosti vítáme také švédsko-americkou dvojici Alesso a Katy Perry, která s "When I'm Gone" obývá šestku. Už si snad ani nevybavíme, kdy naposledy měla Perry, dřív žebříčková jistota, hit v top ten.

O nejvýše postavenou novinku se postaral Harry Styles, jehož pražského koncertu se snad po covidových odkladech dočkáme v červenci. Mezitím vyjde v květnu jeho třetí sólovka "Harry's House", kterou uvádí singl "As It Was" na třicáté druhé pozici.

Další novinku má na svědomí norský DJ Kygo, který se spojil s americkou formací DNCE a společně zakotvili s "Dancing Feet" na čísle padesát. Teprve devatenáctiletý britsko-australský písničkář Ruel dostal s "Growing Up Is..." šanci na šedesátém čtvrtém místě.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Gabry Ponte, Lum!x & Prezioso - Thunder
  2. Elton John feat. Dua Lipa - Cold Heart (PNAU remix)
  3. Miro Žbirka feat. David Žbirka - Nejsi sám
  4. Jax Jones feat. MNEK - Where Did You Go?
  5. Ed Sheeran - Bad Habits
  6. Alesso feat. Katy Perry - When I'm Gone
  7. Ed Sheeran - Overpass Graffiti
  8. Adele - Oh My God
  9. Conan Gray - Telepath
  10. Tom Gregory - Footprints


Calin - POPSTAR
© Mike Roft Records
ALBA - V albové hitparádě zůstává vše při starém. Medailové příčky si rozdělili Calin ("POPSTAR", cédéčko si můžete koupit na shopu musicserveru.), Viktor Sheen ("Příběhy a sny") a Yzomandias ("J.EDEN E-GEN"). První jmenovaný zvítězil pošesté za sebou, ten druhý zase dokázal i ve svém jednadvacátém týdnu vydržet na stupních vítězů.

V první desítce se celkově nestalo vůbec nic podstatného, jen pár kosmetických přesunů. I po neuvěřitelných sto padesáti kolech v pořadí (což jsou bezmála tři roky!) zvládne Sheen se svým bestsellerem "Černobílej svět" stoupat, a to konkrétně ze šestky na čtyřku. Lehce si polepšila také další z jeho nahrávek "Barvy" - ta zatím boduje pouhých sedmdesát sedm kol.

O konzervatismu českých posluchačů svědčí také fakt, že do první stovky pronikla jen jedna novinka. Vyslal ji k nám jihokorejský boy band Stray Kids, který vznikl v roce 2017 prostřednictvím místní reality show. Osmička chlapců zatím vydává spíše krátká ípíčka než plnohodnotná alba, což "Oddinary" potvrzuje - obsahuje celkem sedm songů. O tom, že bychom si je měli zapamatovat, svědčí vítězství v americkém albovém žebříčku. Takového úspěchu dosáhli z korejských umělců už jen BTS a SuperM.

Top 10 - alba:
  1. Calin - POPSTAR
  2. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  3. Yzomandias - J.EDEN E-GEN
  4. Viktor Sheen - Černobílej svět
  5. Machine Gun Kelly - mainstream sellout
  6. Viktor Sheen - Barvy
  7. Olivia Rodrigo - Sour
  8. Red Hot Chili Peppers - Unlimited Love
  9. Dua Lipa - Future Nostalgia
  10. Nik Tendo - Restart & Lunazar

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 16. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY