The Smile Thoma Yorka konečně ohlásili debut

21.04.2022 13:14 - Dan Hájek | foto: Alex Lake

Trojice Thom Yorke, Jonny Greenwood a Tom Skinner si dala s ohlášením prvotiny svého projektu The Smile načas. Dlouho očekávaná deska má už ale stanovený termín vydání - na digitálních platformách se jí dočkáme v pátek 13. května pod názvem "A Light For Attracting Attention". Fanoušci fyzických nosičů si pak budou muset počkat do 17. června, kdy bude deska k dispozici na CD a na double vinylu (zatím je známo, že bude žlutě zabarvená limitovaná edice, další varianty však asi budou postupně následovat).

Skupina již stihla odehrát něco málo vystoupení a postupně uvolnila tracky "You Will Never Work In Television Again", "The Smoke", "Skrting On The Surface" a "Pana-vison". Ty potom postupně vyplňovaly skládačku, jak by mohlo znít celé album, a naznačily, že ponese výraznou stopu jejich domovských Radiohead s přesahem k jazzovým variacím a práci se smyčcovými aranžmá.

Nově do této mozaiky přibyla skladba "Free In The Knowledge", která do výše popsaného scénáře skvěle zapadá. Pomalu budovanou kompozici otevírá jen sólo pro Thomův hlas a kytaru. Během následných minut se instrumentační složka rozrůstá o plochy syntezátorů a smyčcových ornamentů, až v závěrečné třetině se teprve naplno rozezní do emotivního finále. Znepokojivé doprovodné video režiséra Lea Leighe si můžete pustit pod článkem.

Debut The Smile "A Light For Attracting Attention" přinese těchto třináct skladeb: The Same, The Opposite, You Will Never Work in Television Again, Pana-vision, The Smoke, Speech Bubbles, Thin Thing, Open The Floodgates, Free In The Knowledge, A Hairdryer, Waving A White Flag, We Don't Know What Tomorrow Brings, Skrting On The Surface. Album digitálně vychází souběžně se startem jejich turné, to má pražskou zastávku naplánovanou na čtvrtek 19. května do prostoru Fora Karlín.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY