Dojemný "Klaun" láká na druhou desku Davida Pomahače

20.04.2022 12:19 - Dan Hájek | foto: Tomas Carl Allen

"Nejlepší věci v životě jsou neviditelné," poznamenává ke své chystané druhé řadovce David Pomahač a dodává: "Vzduch, který dýcháme, příběhy psané mezi řádky, láska sama. Dokonce i inspirace se čerpá z nějaké nehmotné sféry. Někdy jsem pak neviditelný sám sobě - těžko čitelný, neuvědomuji si své motivace, přehlížím znamení - ale pak se poznávám ve vypravování příběhů ostatních lidí. 'Neviditelný' je prostředkem ke zpracování těchto podnětů."

Na vzniku alba "Neviditelný" Pomahač úzce spolupracoval s Martinem Hůlou (aka Martin Tvrdý / Bonus). Nahrávku předznamenal již singl "Dovolená" a nyní dojemně rozechvělý track "Klaun". V něm hostují houslistka Jenovéfa Boková a violoncellistka Marie Dorazilová. Skladba rozkládá velmi decentní pocitové leporelo, které autorská dvojice Pomahač-Tvrdý zabalila do lehce minimalistické melodické linie a skromných beatů.

Tuto poetiku ctí i doprovodné video. Jeho námět, režii a střih měl pod palcem David Mencl, který do hlavních rolí obsadil dvojici hereček Sarah Haváčovou a Kláru Issovou. Dějově minimalistický snímek dokresluje text písně, v němž se zmiňuje tma a ticho v ní, onen smutný klaun, s nímž se můžeme (ale nemusíme) smát. Milou spojnicí jsou odkazy na Pomahačovu sólovou prvotinu "Do tmy je daleko".

"Neviditelný" vyjde u Minority Records a na vinylu přinese těchto osm stop: Dovolená, Měsíc, Spokojenej, Dlouhý, Klaun, Nádech, Nikdo, Klid. Na CD a na digitálních platformách pak ještě navíc bude instrumentální koláž "Bez konce". Pokud budete mít štěstí a získáte limitovanou edici (prvních sto číslovaných kusů), objevíte v ní download kupón na stažení dubové úpravy alba od již zmíněného Martina Hůly, Petra Kloučka a Tomáše Karáska aka Gaexe plus originální polaroidové a instaxové fotografie.

Křest alba "Neviditelný" se nově uskuteční ve čtvrtek 26. května, místem konání zůstalo pražské Café V lese. Ještě předtím však David Pomahač stihne odehrát níže uvedené koncerty:

20. duben - Hudební bazar, Ostrava,
21. duben - Klub Art, Opava,
22. duben - Galerka, Nový Jičín,
29. duben - Modrý Trpaslík, Česká Třebová.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY