Mikoláš Růžička ON AIR: Dobrý popový zpěvák je pro mě někdo jako Beck

14.04.2022 14:12 - Spolupracovník redakce | foto: On Air

Zpěvák a pianista Mikoláš Růžička vešel na hudební scéně ve známost na začátku předešlé dekády, když společně s Jiřím Burianem založil indie folkovou dvojici Republic Of Two. Jejich debutové album "Raising The Flag" jim vyneslo i cenu Anděl v kategorii Objev roku a následně skupina koncertovala i na společném turné s Ecstasy Of St. Theresa nebo s Anetou Langerovou. Podobně úspěšná byla i jejich následující alba, Mikoláš se však posléze rozhodl věnovat i své další skupině PIANO, s níž na konci loňského roku vydal zatím třetí album "Veiled". A vedle toho má i sólový projekt Doma, momentálně čítající dvě desky, které jsou v podstatě autentickým deníkovým záznamem písní, které hrál a zpíval po narození svým dvěma synům.

Jak vzpomíná na rychlou slávu, která jej potkala po úspěchu debutu Republic Of Two? Jak se vlastně tento absolvent AVU a původní profesí akademický malíř dostal k hudbě. A proč jej stále méně zajímají refrény? Podívejte se na celý rozhovor.

ON AIR je talk show hudebního publicisty Pavla Kučery s hudebníky a lidmi z hudební branže. Nový díl je uveřejněn každý týden na YouTube kanálu kytary.cz. Facebookovou stránku pořadu najdete zde, přehled starších dílů tady. Starší díly On Air si můžete poslechnout i ve formě podcastů na Spotify nebo Apple Podcasts.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY