Ed Sheeran vyhrál soud. Jeho hit "Shape Of You" není plagiátem

07.04.2022 13:04 - David Věžník | foto: Live Nation

Ed Sheeran vyhrál spor, který se týkal autorství jeho písně "Shape Of You". Obvinění z plagiátorství soud ve středu smetl ze stolu.

Jakýsi Sami Chokri, vystupující pod pseudonymem Sami Switch, před časem nařknul britského zpěváka, Johnnyho McDaida (Snow Patrol) a producenta Stevea McCutcheona z toho, že jejich společný hit z roku 2017 nápadně připomíná jeho vlastní počin "Oh Why". Podle něj je linka "Oh I, oh I, oh I, oh I..." v Sheeranově songu vykrádačkou jeho "Oh why, oh why, oh why, oh...".

Obžalovaná trojice autorů opakovaně tvrdila, že si ani jeden z jejích členů nevybavuje, že by Switchovu píseň kdy slyšel. A po jedenáctidenním slyšení je jasno: ačkoliv jsou si obě inkriminované části melodicky podobné, každá z nich hraje ve své skladbě jinou roli. Sheeran tak onu frázi nezkopíroval, a to "ani záměrně, ani podvědomě".

Ed Sheeran na shop.musicserver.cz

Chcete podpořit svého oblíbeného interpreta a zároveň musicserver? V nově spuštěném obchodu shop.musicserver.cz si můžete koupit nejen aktuální desku "=" na CD či různě barevných vinylech, ale také trička, mikiny, kšiltovky či ponožky s Edem Sheeranem!

Sám Ed Sheeran na svých sociálních sítích následně zveřejnil krátké video, v němž se svěřuje, že podobné tahanice jsou velmi vyčerpávající a že umělci by se měli spíše podporovat. Podívejte se níže, dole si pak připomeňte onen sporný kousek. Chcete-li navýšit počet zhlédnutí i žalující straně, hledejte na internetech.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY