"Mainstream Sellout" Machine Gun Kellyho je oslavou pop-punkové renesance

07.04.2022 08:30 - Ondřej Hricko | foto: Universal

Americký hudebník Machine Gun Kelly se z nedoceňovaného rappera stal v posledních letech mezinárodní rockovou hvězdou. Pomohla mu k tomu bez přehánění přelomová deska "Tickets to My Downfall", díky které zažívá pop punk své druhé zlaté období. Povedlo se mu novinkou na úspěch navázat?
8/10

Machine Gun Kelly - Mainstream Sellout

Skladby: born with horns, god save me, maybe feat. Bring Me The Horizon, drug dealer feat. Lil Wayne, wall of fame (Interlude), mainstream sellout, make up sex feat. blackbear, emo girl feat. WILLOW, 5150, paper cuts (album version), WW4, ay! feat. Lil Wayne, fake love don’t last feat. iann dior, die in california feat. Gunna & Young Thug, sid & nancy, twin flame
Vydáno: 25.3.2022
Celkový čas: 40:18
Vydavatel: Bad Boy/Interscope Records
Také na "Mainstream Sellout" pokračuje Machine Gun Kelly v osvědčené spolupráci s Travisem Barkerem z Blink-182 a stejně jako na předchůdci "Tickets to My Downfall" nám společně předkládají zmodernizovanou oslavu pop punku. Recept úspěchu zůstal stejný i ve volbě hostů, kterých je na desce celá řada. Zejména pak z řad rapových umělců v čele s Lilem Waynem.

Na novince se znovu střetávají zuřivé kytarové riffy a punková rytmika s osobními texty, protkanými emocemi. Jak moc si Kelly hraje se svými posluchači co do upřímnosti svých zpovědí, nelze spravedlivě posoudit. Každopádně texty o pokusech o sebevraždu či vyrovnávání se se smrtí svých rodičů v "god save me" či projevy obav z psychiatrických zařízení v "5151" mají silná témata plná nihilismu a rozhodně u mladších posluchačů budou výrazně rezonovat. Snad to není jen efektní póza, jak (doufejme) s nadhledem zpívá v titulní "mainstream sellout".

Machine Gun Kelly na shop.musicserver.cz

Chcete podpořit svého oblíbeného interpreta a zároveň musicserver? V nově spuštěném obchodu shop.musicserver.cz si můžete koupit nejen nové cédéčko MGK, ale i jeho debut na CD a LP, tričko či figurky.

Stejně jako "Tickets to My Downfall" i novinka nabízí celou řadu hitů. Ostatně je v pořádku, že z nášupu patnácti písní je co vybírat. Mnohé z nich už autor vypustil před vydáním desky v podobě singlů. Z nich asi nejvíce boduje výbušná hymna "papercuts" nebo bezprostředně hravá "Emo Girl" s hostující zpěvačkou a dcerou herce Willa Smitha Willow. Jejich vokální výměny fungují, zvlášť když jim za zády drží energické tempo Travis Barker. Někdy je v jednoduchosti opravdová krása.

Zmiňovaný rapper Lil Wayne se na desce objeví hned dvakrát. V chytlavé "drug dealer" je jeho příspěvek spíš nadbytečný, následující "ay!" je zase bezkrevná celá. Lepší dojem zanechal znovu pozvaný, o generaci mladší blackbear, který svým elánem nakopává taneční pecku "make up sex". Ne náhodou jsou jeho vokální schopnosti stále žádanější. Na svou novou desku si ho pozvala i Avril Lavigne ve skvělé hitovce "Love It When You Hate Me".

Machine Gun Kelly na "Mainstream Sellout" přiživil svou lásku k pop punku a znovu vsadil na stejné pilíře - zvuk Travise Barkera, provokativně osobní texty, pestré hosty a jednoduchý, ale nápaditý autorský rukopis. Oproti předchůdci sice aktuální počin ztratil moment překvapení a onu přelomovost, ale co do počtu silných skladeb a celkového vyznění nahrávky se obě desky mohou svou kvalitou srovnávat. Díky "Mainstream Sellout" může pop punk žít na vrcholu zase o chvilku déle.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY