Xindl X v "Terapii" radí, jak před mudrlanty zůstat sám sebou

02.04.2022 08:59 - Hana Bukáčková | foto: Michal Skořepa

Xindl X vydal na podzim album "Terapie", které z jeho dosavadní tvorby tak trochu vybočuje. Nekomentuje totiž klasicky dění ve společnosti, ale spíše písničkářovo vnitřní rozpoložení. Je tomu tak i ve stejnojmenné písni, s jejímž obsahem se ztotožní všichni, kdo se dennodenně setkávají s různými mudrlanty, kteří vědí nejlíp, jak naložit se životy druhých.

"Píseň je o tom, že každej ví nejlíp, jak máte žít svůj život. Každej ví nejlíp, jak máte udělat v podstatě cokoliv. A nebojí se vám to říct. A o tom, že bývá dost těžký v dešti těchto dobře mířenejch rad zůstat sám sebou," říká autor. Bravurně si zde hraje s češtinou, nečekejte tedy žádné složitosti, naopak logicky trefené rýmy a spojení jako ze života - jako například "generál po bitvě", "doktor po pitvě", "advokát po popravě", "houbař po otravě" a další.

Dílo korunuje nakažlivý, skočný refrén: "Možná blázen jsem a vůbec nevím, která bije, a jak zdá se všem, pomůže mi jen terapie, ale než si nechat radit, radši střemhlav běžím vstříc života fackám," který pak obměňuje. Instrumentálně zaujme především banjo, které songu dává punc jakési obyčejnosti, ale i netradičnosti.

Hezká práce byla odvedena i na klipu, který jde s obsahem ruku v ruce a ještě ho prohlubuje. Animovaný vizuál je od výtvarníka a režiséra Ondřeje Pfeiffera. "Pracujeme spolu už od dob, kdy Xindl ještě nebyl Xindl, a málokdo do mě vidí jako on. A protože tahle písnička je pro mě hodně osobní, tak bylo jasný, že to nemůže dělat nikdo jinej. Je to náš dvanáctý společný klip a já jsem přesvědčený, že je ten nejlepší," komentuje spolupráci zpěvák.

Hlavní postavička je Xindlovou alter ego: "Je to panáček, který má místo hlavy jedno velký vnímavý oko a žije ve světě lidí, kteří mají místo hlavy jen jednu velkou ukecanou pusu," popisuje Ládek a o ději klipu dodává: "Je to o jednom dni pana Očka a jeho každodenním boji s Povídálky okolo něj. Taková lehce autobiografická reportáž ze světa introvertních lidí."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY