Chmurná balada "5.17" je dalším soundtrackovým zářezem Thoma Yorka

14.03.2022 09:46 - Dan Hájek | foto: Luca Carlino

Počet nových aktivit podepsaných jménem Thom Yorke v poslední době celkem narůstá. Nejnovější položkou je track "5.17", který je součástí hudebního doprovodu k britskému seriálu "Peaky Blinders" (česky "Gangy z Birminghamu"). Režisér snímku Anthony Byrne nedávno potvrdil, že Yorke a Jonny Greenwood jsou spoluautory hudby pro šestou a finální řadu této série.

Pro samotného Thoma to není v tomto ohledu osamocená zkušenost - tou první se stal rozsáhlý soundtrack ke snímku Lucy Guadagnina z roku 2018 "Suspiria". "5.17" je chmurnou klavírní baladou, jež doplňuje strohé aranžmá pro smyčce, vše pak překrývá závoj ruchů na pozadí. Thomův vokál vytváří křehké drama, jež postupně nabírá na intenzitě. Svůj podíl na výsledku má i Jonny a jeho soundtracková zručnost. V dřívějších řadách "Peaky Blinders" již zazněly písně "You & Whose Army?" a "Pyramid Song" od Radiohead, čerstvou skladbu pak ještě první dubnový víkend doplní "That's How Horses Are".

Kromě toho Thom Yorke stíhá aktivity tria The Smile. Připravuje jeho první desku (snad ještě letos) a chystá se na evropské turné. To má pražskou zastávku ohlášenou na čtvrtek 19. května do Fora Karlín. Podílel se rovněž na loňské výpravné reedici "Kid A Mnesia" domovských Radiohead, která spojovala alba "Kid A" a "Amnesiac" do jednoho kompletu s bonusy.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY