Akustické kytary u ohňů ožijí. V reedici s mnoha bonusy vychází debut Greenhorns

09.03.2022 11:12 - Milan Menčík | foto: František Heřman

Častokrát se stane, že si u táboráku drnkáte a zpíváte písničky, aniž byste věděli, kdo je vlastně nazpíval, protože daná kapela či interpret už neexistují. Nemusíte přitom být vůbec vyznavači trampské či country hudby, přesto ty songy znáte a rádi si je zpíváte. Tak tomu bývá i v případě Greenhorns, dočasně nuceně přejmenovaných na Zelenáče. Jejich debut oslavil loni padesátiny a nyní vychází v dobře nachystané reedici na LP, CD i digitálně.

Greenhorns - Greenhorns '71
© Supraphon
Však také ze skupiny později odešlo hned několik osobností na sólovou dráhu a jména jako Tomáš Linka, Michal Tučný či Jan Vyčítal budou ještě dlouho rezonovat nejen v uších kamarádů táborových ohňů. Formace se vůbec nemusela stydět za to, že svůj repertoár měla postavený výhradně na převzaté tvorbě, protože se mohla spolehnout na skvělé texty, vždyť vzpomeňte na "Blues folsomské věznice" (text si svého času na album "Čert na koze jel" vypůjčil i Kabát), "Blízko Little Big Hornu", "Když náš táta hrál" a mnohé další, které si můžete poslechnout i ve videu pod článkem.

"Foto na obalu LP 'Greenhorns '71' fotil František Heřman. Dali jsme si sraz na Trojském ostrově, dress code - cowboy. Nedaleko na ostrově byl i jezdecký oddíl, který souhlasil se zapůjčením několika koní. Záměr byl vyfotit všechny, nebo aspoň většinu kapely, na koních. Nakonec souhlasili jenom Šimek a Dobeš, Michalovi kvůli atraktivitě byl kůň přikázán. V průběhu focení se ale jeden z ořů něčeho lekl a začal prchat. S ním i ostatní dva, dali se na úprk směrem k nedalekému houští, před ním prudce uhnuli a Michal jako jediný tento manévr neustál a po hlavě zahučel do toho křoví! Bílý jeansový komplet, který si na to focení pořídil, byl zcela zničený. Naštěstí několik fotek fotograf zmáčkl už před tímto incidentem, takže foto nakonec dopadlo dobře," přidává doušku vzpomínek zakládající člen Tomáš Linka.

Na formát LP vydavatelství Supraphon znovu zvukově ošetřilo základní tucet skladeb, CD doplnilo patnáctkou bonusů z období před vydáním debutu Miroslav Černý. Nechybí ani kvalitní booklet s archivními fotografiemi a texty. Album si ve vybraných formátech lze zakoupit zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY