Yzomandias je na "J. EDEN E-GEN" v životní formě

07.03.2022 00:00 - Petr Foltys | foto: Milion Plus Entertainment

Yzomandias má s mixtapey dlouholetou zkušenost. Sérii "J. Eden" doplnil na konci února o třetí pokračování s názvem "J. EDEN E-GEN". NobodyListen, který ho mixoval, pomohl stvořit dílo, které je o několik let dál. V devětatřiceti skladbách se totiž Yzo prezentuje v životní formě.
10/10

Yzomandias - J. EDEN E-GEN (mixed by NobodyListen)

Skladby: nedomestikovatelnej, NO PROBLEMO, HELIPORT, karanténa, FVCK FORBES, Voprsklý Kids, KRYSY, 300, GOYARD BAG, když jedeme v noci, TUŠ, Oči Dokořán Zavřený, CHCEME TOHO MOC (chceme víc), HND (verze69), jedno bez druhýho neni, BOOM BOOM POW, TWIX, nikde neni líp než dole, NEROZUMÍM TVÁ ŘEČ (Čadca Rave), KOLESO, SYPEJ SYPEJ, tomuver, Leela <3, HLAD, LOYAL B4 ROYAL, NEROZUMÍ NÁM (2soft), Xanax & tráva, až budu mrtvej (Only 4 Stoners), KIOSK, WHOLE LOTTA GANG SHIT, still trill (rip pimp c), PALMY (OFF 2018 LUV SONG), dunk/gol, jestli ti na ní/něm fatk záleží tak..., LSDMDMA, 281-330-8004, CALIfornication, ztracenej v budoucnosti, BONUS TRACK: Jedna Dva
Vydáno: 25.2.2022
Celkový čas: 79 minut
Vydavatel: Universal
"No-No-No-Nobody Listen, Damn son, kde jsi to našel?" Takto začíná první skladba mixtapeu "J. EDEN E-GEN". Fanoušci karlovarského rappera sice pravděpodobně nadále očekávají desku "Yzomandias 2: Zpátky na svoji planetu", tohle dílo jim ovšem čekání určitě zpříjemní. Z důvodu odchodu z labelu nahrávku nemíchal tradiční Konex, a tak si Yzomandias přizval ke spolupráci producenta Nobodyho. A možná i díky němu je výsledek mnohem dále než obě předchozí části.

Už název stojí za zmínku. Původně se kolekce měla jmenovat "J. Eden Dva Tři", aby zapadla do série "J. Eden" a "J. Eden Dva". Místo toho ale Yzo přistoupil na ještě kreativnější "J. EDEN E-GEN" - při správné výslovnosti zní "E-GEN" jako anglické again. A dává to smysl. Sám autor uvedl, že k této změně přistoupil proto, aby se název nepletl s jeho starším singlem "Jedna Dva".

Na posluchače čeká jízda 39 svěžími songy. Tracklist je rozdělen na dvě strany - "War Side" a "Chrome Side". Titul té první může naznačovat spojitost s aktuální dobou, jeden by možná podotknul, že je to snad i nevhodné. Podle Yzomandiase to ale takto bylo v plánu už několik měsíců. Svěřil se, že se dokonce pokoušel i pozastavit vydání, což už ale vzhledem k prodlevám hudebních služeb nebylo možné. Nahrávka tedy může sloužit aspoň jako zpříjemnění dnešních dní.

A slouží tak skvěle! Na skladbách se podíleli lidi jako Decky nebo Hasan z Milion Plus a taky ve spojení s labelem dobře známá jména jako HAARP nebo Dokkeytino. Úctyhodné množství produkcí si na kompletu střihl i samotný NobodyListen. Jednotlivé songy na sebe navazují, čímž celý projekt působí jako jedna souvislá nahrávka. A to nahrávka světové úrovně. Zde zkrátka všichni zapojení umělci předvedli skvělý výkon.

To platí i pro ty hosty, kteří přihodili nějakou tu linku textu - kromě kolegů z labelu jsou tu ke slyšení Separ, Blako nebo úplně poprvé i rapper PTK z Chebu. Vypíchnutí si zaslouží také mezinárodní spolupráce s německým kolegou Eight O. Kdo nepřihodil vlastní verš, natočil Yzomandiasovi na desku alespoň pozdrav. A tak ho zdraví například Ca$hanova Bulhar, Robin Zoot nebo dokonce i režisér a herec Jakub Kohák.

Vizuální zpracování vychází z tématu laboratoře a zeleno-fialové barvy. Dojem okolo tohoto kreativního projektu umocňují i interní vtipy, reference a do jisté míry i prezentace na sociálních sítích. Co se týče songů, jsou zde jak kompletně nové kusy, tak - a to hlavně - remixy těch starších. Ty byly i na jedničce a dvojce, tady jich je však zatím nejvíc.

Mixtape otevírá píseň "nedomestikovatelnej", osobní zpověď, v níž Yzo vyjadřuje vděk za to, co má a co získal, a děkuje, že není průměrnej. Jedná se o remix textu ze skladby "Till I Die", na kterou rapper přihodil tento featuring Robinu Zootovi. Zároveň je to téma, které se line napříč celou nahrávkou. Jakub Vlček si uvědomuje, že je na (byť možná pouze prozatímním) vrcholu, a je za to očividně velmi vděčný. Po novince "NO PROBLEMO", která se se svým chytlavým refrénem a flow rozhodně uchytí, a remixu Yzova featu v songu "Tort" s polským Žabsonem, narážíme na již známý track "karanténa".

Provokativní název "FVCK FORBES", páté položky z tracklistu, odkazuje na již přes rok starý spor. Jedná se o remix skladby "Není čas" z desky "Kingpin". Produkčně se o něj postaral Kansiik a vytvořil kreativní směs EDM a klasického rapového instrumentálu. Výsledek má díky tomu údernou flow a je chytlavější než předtím. Krásně a čistě na něj navazuje "Voprsklý Kids", opět remix. Za zmínku pak stojí "300" - extrémně chytlavý kousek vznikl ve spolupráci s Nikem Tendem a Hasanem.

Na nové verzi "když jedeme v noci" se přidal Blako, který doplnil již vydaný track o trochu textu navíc. Jednou z nejočekávanějších záležitostí tohoto díla byla jednoznačně spolupráce s rapperem PTK. "TUŠ" charakterizuje uvolněný a klidný zvuk, který této kooperaci sedí. Toto duo by si zasloužilo více vydaných písní, protože zní fakt skvěle. Za zmínku stojí také "Oči Dokořán Zavřený". Pozorní a znalí posluchači zde poznají referenci na legendární kousek "Alenku" z Yzova alba "[Gudlak]", respektive na Tendův track "Restart". Obě zmíněné skladby mluví do duše hlubokými texty, ale na tomto klidném remixu zaslechneme pouze k beatu dokonale sedící "Restart".

Tyhle návraty ke starším albům nejsou na "J. EDEN E-GEN" ojedinělé. Melodická a vyklidněná pecka "HND (verze69)" se několika linkami vrací k desce "YZOTAPE" z roku 2013. Stejně jako tenkrát má dokonce na featu Jicksona. Po pár skvěle zpracovaných remixech klasik jako "Legit Check" nebo "Bounce" dojde na neobvyklý kousek s názvem "NEROZUMIM TVÁ ŘEČ (Čadca Rave)", na první pohled obyčejný remix skladby "Čo Odomňa Chcete" od Separa, kde měl Yzo taky featuring. Místo toho se ale jedná o výborný, byť krátký rave remix, který potěší svým neobvyklým zpracováním, dokonalou melodií a energickým rytmem. Sledovat míchání rapu s absolutně jiným hudebním stylem téměř vždy stojí za to.

Po skvělém kusu "KOLESO" a dalším remixu singlu z Karlova alba "999" s názvem "SYPEJ SYPEJ" přijde "tomuver". To, jakým způsobem Yzomandias do Nobodyho úderného podkresu striktně skládá slova, bere dech. A navazují další skladby, vše stále zní jako jedno obří kreativní dílo. Zmíněný Němec Eight O s Yzem již spolupracoval a znělo to dobře. A je tomu tak i na "KIOSK".

Zpestřením poslední desítky tracků jsou dva lehce psychedelické kousky "jestli ti na ní/něm fatk záleží tak..." (pozor - fatk není podle Yzomandiase chyba!) a "LSDMDMA". Zatímco ten první je mystickou atmosférou prodchnutý remix tracku s Hasanem "Space Blues", ten druhý pokračuje neskutečně uvolněnou a příjemnou atmosférou, a to přesto, že je o návykových látkách. Je to rytmické a jakoby zahalené v oblaku jakési vzdálené hudby. Návrat do reality obstará taky rytmická (i když jiným způsobem) pecka "281-330-8004" s nabuzeným, chytlavým refrénem a názvem odkazujícím na stejnojmennou skladbu od rappera Bonese, se kterým byl kdysi Yzo dost porovnáván.

Finále patří klidnému tracku "CALIfornication" a melodickému a uvolněnému remixu "ztracenej v budoucnosti". Podobně jako v případě otvíráku jde o osobní zpověď - sice kratší, ale o to hlubší. Posluchačům zasílá i nějaké to poselství ("Pamatuj, že život, ten tě zabije (Kill) / Dokud můžeš, tak ho užij, dokud dejcháš, tak to hroť / Odpočinout si můžete more po, spát budeme pak"). Závěrečným bonusem je již pár měsíců dobře známý song "Jedna Dva".

Yzomandias si tímto skvělým počinem jednoduše upevňuje pozici jednoho z předních českých rapperů a Nobody pozici jednoho z předních hudebních producentů na české scéně. "J. EDEN E-GEN" působí svými záhadnými melodiemi a hlubokými texty zároveň vyspěle a zároveň pořád tak trochu hravě. A je to mixtape na světové úrovni hudebně, kreativním zpracováním i tím vším okolo. Tohle u nás dokáže jen málo umělců, a Yzo je určitě jedním z nich. Něco tak propracovaného, kvalitního a profesionálního tu dlouho nebylo. Proto ta desítka. Uvidíme se znovu na druhé straně.

P. S.: Fans se můžou začít těšit na "Kamarádi na cestách tour", na kterou Yzomandias a NobodyListen vyrazí společně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY