Avril Lavigne se vrátila ke kořenům. Na "Love Sux" zní energicky a svěže

01.03.2022 08:30 - Ondřej Hricko | foto: Avril Lavigne

Avril Lavigne se hned ve svých hudebních začátcích nesmazatelně zapsala do historie. Její bouřlivé pojetí pop-punku bořilo hitparády a fanoušci ji milovali po celém světě. Jenže Avril dospěla a její další tvůrčí směřování bylo přijato vlažně. Nyní se s deskou "Love Sux" pokouší o návrat ke kořenům.
8/10

Avril Lavigne - Love Sux

Skladby: Cannonball, Bois Lie (feat. Machine Gun Kelly), Bite Me, Love It When You Hate Me (feat. blackbear), Love Sux, Kiss Me Like The World Is Ending, Avalanche, Déjà vu, F.U., All I Wanted (feat. Mark Hoppus), Dare To Love Me, Break Of A Heartache
Vydáno: 25.2.2022
Celkový čas: 33:38
Vydavatel: Elektra Records
Mod Sun, Machine Gun Kelly. To jsou výrazné tváře současného pop-punku, který v posledních letech znovu vplouvá do mainstreamových vod. Právě tito umělci se podíleli rovněž na novém albu Avril Lavigne. Kanaďanky, která na počátku tisíciletí stála za výraznou propagací tohoto subžánru a z jejíž tvorby oba nepochybně čerpají. Kromě nich ale sáhla i do řad své generace a vytáhla spolupráci se členy Blink-182 Travisem Barkerem a Markem Hoppusem.

Od vizuálu přebalu přes seznam spolupracovníků až po první úryvky z "Love Sux" je jasné, že Avril Lavigne je zpět. Zpět s hudbou, která ji pasovala do role pop-punkové princezny a tomuto stylu otevřela dveře do hlavního proudu. Bude to ale fungovat i ve dvacátých letech tohoto tisíciletí?

Odpověď je jednoduchá: bude. Nejen proto, že muzikantce se povedlo původní feeling žánru obohatit moderním zvukem a šikovnou rukou (a je jedno, zda šlo o ruku její, nebo producentovu) zvolit správné hosty, ale i jakousi upřímností, která z kolekce čiší. Avril je totiž v textech opět hodně osobní. Vyzpívává se z dosavadních vztahů a s lehkostí a nadhledem rekapituluje vlastní životní cestu. Do toho vnáší svou dravost a stále svěží mladistvou energii. Jí zkrátka dospělá tvář nesluší. Ještě ne.

Album je doslova přeplněné hitovkami, které nesou parametry pop-punku v té nejryzejší podobě. Nechybějí svižné kytary ani výrazné refrény, které máte chuť zpívat s autorkou. Úvodní "Cannonball" je dokonalou směskou punkové drzosti a nakažlivé roztančenosti. Otvírák jako z dob Avriliny největší slávy. Nemalý podíl na tom mají energické bicí Travise Barkera, jehož hra celou skladbu žene vpřed.

Hned druhá píseň "Bois Lie" nabídne asi nejtypičtější zpěvaččinu polohu. Hlasitá, naštvaná na chlapy a ve skvělé kondici. Lavigne si sem navíc pozvala Machine Gun Kellyho, se kterým jí to vokálně dobře pasuje. Znovu je nutné vyzdvihnout i instrumentální jádro, které vytváří hutný a precizní background.

Spolupráce s rapperem Blackbearem v singlovce "Love It When You Hate Me" je dokonce ještě lepší než s Kellym. Jeho odlišná interpretace společně s jasně ukotvenou Avril baví pestrostí a překvapivě fungující chemií. Asi nejnostalgičtěji vyznívá hostovačka Marka Hoppuse v "All I Wanted", ale i tohle ohlédnutí zpět má něco do sebe. A kdo má rád kanadskou rebelku v baladické poloze, může se zasnít v kouzelně emotivní "Dare To Love Me".

Avril Lavigne kolem sebe postavila schopný tým a natočila nejlepší album od svých raných let. Každá skladba je sebejistou hitovkou s výrazným motivem a emocí. Nahrávka je navíc výborně zprodukovaná a instrumentálně zahraná. Svůj díl na tom má právě Travis Barker (který stál mimochodem i za úspěšným počinem "Tickets to My Downfall" Machine Gun Kellyho a dobrou práci odvedl i v případě o generaci mladší Mod Sun - kruh započatý prvním odstavcem se tak uzavírá). "Love Sux" je přesně to, co jsme chtěli od Avril slyšet.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY