Zemřel Mark Lanegan

22.02.2022 21:36 - Jiří V. Matýsek | foto: Lucie Levá

V sedmapadesáti letech zemřel ve svém domě v Irsku americký zpěvák Mark Lanegan. Zpráva byla potvrzena na jeho twitterovém účtu: "Náš milovaný přítel Mark Lanegan zemřel dnes ráno ve svém domě v Killarney v Irsku. Milovanému zpěvákovi, skladateli, spisovateli a muzikantovi bylo 57 let. Zůstala po něm manželka Shelly." Žádné další informace týkající se příčiny smrti zatím zveřejněny nebyly.

Lanegan zahájil kariéru v grungeové formaci Screaming Trees, kde působil od poloviny osmdesátých let. Společně vydali celkem osm alb. V roce 1990 odešel na úspěšnou sólovou dráhu. V jeho tvorbě se mísily vlivy temného blues, folku i rockové muziky, v poslední dekádě se výrazněji prosazovala i elektronika. Poslední album "Straight Songs of Sorrow" z roku 2020 v sobě neslo podtóny jakési závěti, vyrovnávání se s vlastními démony, kritika jej označovala za posluchačsky poměrně náročný zážitek.

Laneganův charakteristický hluboký hlas, sametový, ale zároveň hrubý a ostrý, byl vítanou ozdobou nahrávek jiných umělců. Spolupracoval například s producentským duem Soulsavers, elektronickými UNKLE, Massive Attack, Mobym, Queens Of The Stone Age či PJ Harvey. Vydal dvě knihy, "Sing Backwards and Weep" a "Devil in a Coma", v obou případech se jedná o memoáry.

Několikrát vystoupil i v Česku, naposledy v listopadu 2019 v pražském Lucerna Music Baru.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY