Poetika v klipu k singlu "Sám" poukazuje na závislosti všeho druhu

22.02.2022 18:58 - Hana Bukáčková | foto: Beátha Máthé

Kapele Poetika vyšla v pátek po pěti letech od vydání debutu "Trinity" druhá deska. Jmenuje se "Identity" a mimo jiné obsahuje už známé songy, třeba "Múza" a "Padám", ale také trojlístek duetů "Karavana" s Mirai, "Elegie" s John Wolfhooker a "Cíl" s Katarínou Knechtovou. Vydání do světa doprovodil další singl, "Sám".

Písnička pojednává o závislostech nejen na věcech, ale i na lidech. "Každý je na něčem závislý a některé závislosti jsou samozřejmě špatné, ať už jsou ve vztahu k někomu, nebo něčemu jinému. Ale jsou i takové, které nejsou na škodu, ba naopak. Někdo si třeba už neumí představit život bez sportu nebo bez pletacích jehlic," říká zpěvák a textař Ondřej Brejška.

Ten stojí i za námětem a scénářem videa, jehož realizaci měl pak na svých bedrech dvorní režisér skupiny Ondřej Kudyn. Stejná dvojice má na svědomí i vizuály k předchozím singlům z nové řadovky. "S klukama z Poetiky chceme z každého klipu dostat maximum a pokaždé chceme vyzkoušet něco nového, a tak trochu experimentujeme s nápady. U klipu k songu 'Sám' tomu nebylo jinak a poprvé jsme využili speciálních efektů pro vykreslení samotné závislosti, kterou je v klipu metaforicky elektřina," popisuje Kudyn.

Taneční písnička zrovna nepatří k mým favoritům z alba. Na druhou stranu ukazuje pestrost tvorby této formace - další její identitu. Snímek lehce připomíná "Padám", jen zde jsou místo provazů kabely, a "Elegie", jehož děj se také odehrával na domácím večírku. Vtipně působí pasáž, v níž všichni muzikanti pokyvují hlavou do rytmu nějak moc nápadně, skoro až strojeně.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY