MMNK na debutu "Uměnení 2: Ohnivá pomsta" provokují promyšlenou vyšinutostí

25.02.2022 14:30 - Ondřej Hricko | foto: Tereza Odehnalová

Brněnští alternativci MMNK (což je zkratka pro Můry mají nárok na kremaci) vydávají navzdory svému názvu debutové album "Uměnení 2: Ohnivá pomsta". Kolekce deseti obskurních písní s českými texty a zohýbanými žánry rozhodně zaujme. Přistoupíte na jejich provokativní hru?
7/10

MMNK - Uměnení 2: Ohnivá pomsta

Skladby: Veličenstvo, Shiva, Zapikaná, Múza, Cizinec, Ministrant, Realité, Masokombinát, Město, Klezmer
Vydáno: 4.2.2022
Celkový čas: 36:46
Vydavatel: Kabinet Records

Poslech debutu "Uměnení 2: Ohnivá pomsta" tuzemské party MMNK může být pro někoho trestem, pro jiného velice svěžím oživením stagnující domácí scény. Tihle čtyři nemají žádné zábrany a nic pro ně není příliš ujeté. Mnohé naznačuje přebal nahrávky, pojatý jako upoutávka na filmový brak s roboty a Fantomasem, ale samotná hudba není žádný vtip.

MMNK se v průběhu alba šikovně žánrově proměňují. Úvodní pecka "Veličenstvo", mimochodem nejlepší kus z desky, připomene svou divokou nespoutaností a excitací Hentai Corporation. Obě formace oscilují na pomezí rocku, punku a hardcoru, ale v případě MMNK je toho coru spíš poskrovnu. Výrazná je i následující "Shiva", která by mohl být jakousi reminiscencí "Černobílého světa" punkových matadorů Totální nasazení. Nikoliv textem, ale nábojem, atmosférou i dobově poplatným mladickým vzdorem. V ostatních skladbách můžeme narazit také na vliv rapu, urban folku i progresivního rocku.

Za zmínku stojí i skutečnost, že celý tenhle důmyslný chaos stojí na českých textech s různě pochopitelným sdělením a hutnou mírou fantazie. Kdo je ochoten sáhnout po přebalu, jenž zdobí tenhle béčkový biják, pak se mixem provokace, bezbřehé troufalosti, ale i autorské originality bude skvěle bavit.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY