Poločas Super Bowlu 2022 ovládli Eminem a Dr. Dre

15.02.2022 09:11 - Ondřej Kocáb | foto: Gregory Shamus

Asi nejslavnější sportovní show na světě v neděli dosáhla na svůj 56. ročník. Poločas souboje mezi později vítěznými Rams a Bengals opět zpestřila hvězdná jména. A mnozí jejich výstup označují za tu vůbec nejlepší poločasovou show Super Bowlu v dějinách. Ta byla tentokrát věnována dějinám rapu. V hlavní roli se předvedl Dr. Dre, jenž si k sobě přizval Eminema, Snoop Dogga, Mary J. Blige a 50 Centa.

Šlo o vůbec první Halftime Show dedikovanou tomuto žánru. Hned úvodem zazněl na California’s SoFi Stadium Tupacův hit "California Love" spolu s "The Next Episode" Dr. Dre, ve které mu vypomohl Snoop Dogg. Povedený byl také překvapivý výstup 50 Centa. Připomněl totiž ikonický klip ke svému prvnímu hitu "In Da Club", ve kterém mnohdy rapoval hlavou dolů.

Mezi nejlepší patřila část Mary J. Blige. Zpěvačka, oděná do stříbrného body posetého zrcátky, nechala vzpomenout na svou přelomovou desku pomocí hitů "Family Affair" a především emotivního songu "No More Drama", který zvedal lidi ze sedaček. Zamrzel snad jen v jedné chvíli očividný playback. Plusem byla naopak živá kapela, v níž za bicí usedl Anderson .Paak, a celková scéna, stylizovaná do LA a Comptonu.

Následující set Kendricka Lamara přinesl opět spíše zklamání. Jeho projevu během tracků "M.a.a.d. City" a "Alright" výrazně chyběl kontakt s publikem či alespoň s kamerou. Závěr patřil Eminemovi. V jeho případě jsme se dočkali kousku "Forgot About Dre" a pecky "Lose Yourself" z filmu "8 Mile". Zejména té přidala na síle instrumentace od živé kapely.

Kontroverzi vzbudilo jeho pokleknutí na konci první skladby coby pocta bývalému hráči a aktivistovi Colinu Kaepernickovi. Ten tímto gestem v roce 2016 během hymny vyjádřil podporu hnutí proti policejnímu násilí na lidech tmavé pleti. Média si všímají toho, že rapper poklekl, ačkoliv mu to zástupci National Football League důrazně nedoporučili.

Super Bowl tedy zažil show největších hiphopových hvězd devadesátých a nultých let. Je škoda, že k tomu nedošlo alespoň o dekádu dřív, v době největší slávy většiny z nich, přesto si rap takovéto uznání zcela jistě zasloužil.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY