Černý čaj je zpátky. Klip k songu "Cesty zpátky" je plný přátelské soudržnosti

02.02.2022 13:28 - Jiří V. Matýsek | foto: Martin Susedík

Předloňské album "Čára" folkrockové formace Černý čaj jsme v naší recenzi ocenili vysokou osmičkou. Původně sólový projekt Martina Susedíka, bývalého člena formace Listolet, se po kapelních deskách letos opět vrátil ke kořenům a do světa vyslal píseň "Cesty zpátky". Ta je sice podepsána Černým čajem, z podstaty se ale jedná spíše o Susedíkovu sólovou záležitost. Základní rysy, které jsme ve zmíněné recenzi chválili, ale zůstaly.

Susedík s akustickou kytarou se nechal doprovodit rytmickou sekcí (bubeník a spoluautor skladby Jacob Karl Růžička a kontrabasista Karel Růžička) a společně stvořili křehkou, ale zároveň, důraznou, melodickou skladbu. Ta tematizuje (ne)možnost návratů zpět i přirozenou lidskou váhavost, která stojí vždy před nějakým rozhodnutím.

"Ale zatím / na břehu stojím / a váhám / jestli skočit / nebo jít zpátky," vrací se i na minulé řadovce nakousnutý motiv ulpívání na stávajícím stavu, "usychání zaživa". Susedík je člověk spjatý s přírodou (občanským zaměstnáním stromolezec), i tahle píseň je plná přírodních, hlavně vodních a rybích motivů, které jsou funkční a na svém místě.

K songu vznikl i hospodský videoklip, který stojí na přátelské pospolitosti všech zúčastněných. Kapela hraje, přátelé se dobře baví a dupáním dodávají rytmus a důraz na patřičných místech. Povedené, jen co je pravda.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY