Taylor Swift znovu natáčí svá alba a hudební průmysl se třese. Universal mění umělcům smlouvy

22.12.2021 12:43 - Jiří V. Matýsek | foto: Beth Garrabrant

Taylor Swift se pustila do znovunahrávání svých starších alb. Zatím jako takzvané "Taylor's Version" vydala dvě - "Fearless" a "Red". Důvody k tomuto kroku jsou prosté: americké zpěvačce se nepodařilo získat mastery svých prvních šesti řadovek, vydavatelství je drží pevně v rukou, a ona s nimi tak nemůže nikterak nakládat. Tím, že šestici studiovek znovu natočí (a de facto je tak vytvoří znova), zajistí, že s nimi bude moci nakládat podle svého uvážení. Jenže labelům se to ani za mák nelíbí - už proto, že Taylor Swift s těmito verzemi trhá rekordy.

Vzniká tu totiž právní precedens, který by do budoucna mohl rozřešit nejeden prspor, který se týká vlastnictví práv k nahrávkám. Z pohledu muzikantů se otevírá možnost, jak z takových situací elegantně vybruslit, vydavatelství se pochopitelně třesou. A kupříkladu moloch Universal Music Group se rozhodl zareagovat po svém. Jak uvedly noviny The Wall Street Journal, label se rozhodl případným problémům předejít tím, že ve smlouvách umělcům zdvojnásobuje dobu, po kterou je jim zapovězeno znovu natočit materiál, který dříve vydali na základě smlouvy právě s ním. Podle společnosti se jedná o "ochranu investice, kterou do umělce vložili", nechali se slyšet její zástupci.

Zda kroky Taylor Swift nějak změní pravidla hry v hudebním byznysu, to se teprve uvidí. V každém případě je ale z reakce jednoho z největších hráčů na trhu znát, že obavy skutečně vzbuzuje.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY