Jan Hladík (Mig 21) - Zrajeme jak víno

04.02.2022 08:00 - Hana Bukáčková | foto: Standa Merhout

Mig 21 patří v Česku do první ligy - jejich písničky si broukají všichni napříč generacemi. V loňském roce vydali po dlouhých sedmi letech desku "Džus noci", na které najdeme hity jako "Svoboda není levná věc", "Hurá", "Hyjé!", "Hej kámo" nebo "TěsněVedleSebe". Jak vznikala, nám prozradil bubeník Jan Hladík.
Mig 21
© Mig 21
Proces tvorby vašich songů je prý jeden kontinuální zádrhel, který se snažíte rozmotat. V čem je zakopaný pes? Proto trvalo sedm let, než deska vyšla?

Pes není zakopaný nikde, máme své tempo a rádi si písně zkoušíme na koncertech, na našich fanoušcích a pak je teprve nahráváme. To je pro nás ideální proces, ale je fakt, že patříme k těm pomalejším uskupením… ale zato zrajeme jak víno.

Čas pandemie způsobil mnoho změn ve fungování společnosti. Album má svobodného ducha, zároveň je hodně pestré. Vnímáte ho taky tak? Podepsaly se na něm karantény?

Právě kvůli pandemii měli všichni tvůrci volno, a tak když jsme je oslovili s prosbou o spolupráci, rádi se zúčastnili. Byl to vlastně krásný čas pro vznik desky, prostě takový luxus, který bychom normálně neměli. Těch hostů a producentů je tam opravdu dost a osobně si myslím, že to "Džusu noci" strašně prospělo. Ta pestrost mě baví při každém novém poslechu čím dál víc.

Jste známí tím, že skladby během psaní několikrát, mnohdy i zásadně měníte. Která píseň z novinky prošla největší úpravou? Je to "TěsněVedleSebe", která prý měla osm verzí?

Největší proměnou, jak textovou, tak hudební, prošla píseň "Svoboda není levná věc". Trvalo nám několik let, než jsme ji správně uchopili. Hudebních, ale i textových verzí bylo hodně, ale nakonec jsme ten oříšek rozlouskli a "Svoboda" je pilíř koncertů Mig 21.

Matej Benko napsal jednu písničku, zbytek Tomáš Polák a za texty stojí opět Jirka Macháček, který prohlašuje, že se vždy snaží chytit emoci z melodie. Jako první vymyslí refrén, až pak příběh songu. Je to klíč, postup k hitu?

Je to klíč k našim písním. Jestli se z nich stane hit, nebo ne, to už je dílo náhody. Každopádně když už jsi zmínila Mateje Benka, musím přiznat, že z jeho "Ptáčka" mám ohromnou radost.

Mig 21

"Chlapecká, taneční, pěvecká a striptérská skupina z Prahy 5 - Smíchova", v jejímž čele stojí charismatický Jiří Macháček, funguje přes dvacet let. Zaujala už svým debutovým singlem "Snadné je žít", na který navázala neméně slavnými hity. Je známá svými energickými koncerty, ve kterých klade důraz i na scénografii. Na svém kontě mají Mig 21 píseň k filmu "Muži v naději". Po sedmi letech vydali v roce 2021 páté studiové album "Džus noci" s hosty Erikou Stárkovou, Marthou Issovou, Matějem Ruppertem a Radkem Škarohlídem.

Nočním džusem, který má udělat, co člověk potřebuje, může být cokoliv, co si člověk vybere, jak jste kdysi prohlásili. Co je tím džusem na vašich koncertech? Co vám dělá tu dobrou, tajemnou náladu?

To je tajemstvím pro nás samotný, ale alkohol je určitě zaručený otvírák pro vše, co se v noci stane.

Mig 21
© Standa Merhout
Svými texty bavíte lidi. Co zaručeně pobaví vás?

Náš road manažer Parketa.

Na albu jste spolupracovali se třemi producenty. Byli to Tomáš Konůpka, Lukáš Chromek a Roman Holý. O něm vím, že dělal úvodní song. Jak to bylo s těmi dvěma?

Ostatní písně produkoval buď Tomáš, skladbu "Ptáček" pak dělal Matej Benko, který ji napsal. Takže produkce ostatních songů zůstala přirozeně v kapele. Celkově ale měl hudební supervizi a zároveň nejvíc práce s celým albem Tomáš Polák. Myslím, že je opravdu rád, že je deska hotová a že ji pár let neuslyší.

Na nahrávce máte i řadu hostů. V "Nechej se" zpívá vokály Stili, další duety jste rozdělili jakoby na dámskou a pánskou sekci. Pamatuju si, že "Tykej mi" jste zpívali už před dvěma třemi roky na koncertech jako takový impuls k tomu, aby si Jirka potykal s lidmi v první řadě. Proč jste do toho najednou zakomponovali Matěje Rupperta a Radka Škarohlída z Hentai Corporation. Tipuji, že to celé vzešlo od Romana Holého...?

Byl to proces dlouhý a ve výsledku si ty písně o naše hosty řekly samy. Roman Holý nám vlastně potvrdil naší správnou volbu. Ale máš pravdu, že skladba "Tykej mi" prošla dlouhým procesem hledání, dokonce to v jednu chvíli vypadalo, že ji ani na desku nedáme. Nakonec jsme to klubko rozmotali a oslovili Matěje s Radkem, kterýmu se to naštěstí líbilo.

Ten song je o lítání z průseru do průseru. K tomu máte všeobecně blízko, že?

Ano, dalo by se i říct, že je to naše doména. Troufám si tvrdit, že jsme za ta léta pobavili spoustu lidí, ale i naopak.

Mig 21
© Standa Merhout
V duetu o svádění pak zpívají Erika Stárková a Marta Issová. Prý se holky ve studiu ani nesetkaly a skladba vznikla koláží. Bylo to lehčí, než kdyby přijely obě a nazpívaly to zároveň?

"Svádíš" je přesně důkazem toho, že z původně zamýšleného duetu nakonec vznikl takový pěvecký trojúhelník. Stalo se to samo v průběhu natáčení. Kdybychom v tom měli jasno hned od začátku, holky by to určitě nahrály spolu na první dobrou, protože jsou obě úžasný.

Matěj a Radek taky spolupracovali na dálku?

Ne ne, kluci se sešli spolu ve studiu, Jirka nosil pivka a za pár hodin bylo nazpíváno.

Už víte po těch letech, co žena (dle vás) skutečně žádá?

Je to proces hledání plný přešlapů, ale snažíme se.

Co nejbláznivějšího jste kdy udělali kvůli ženě, tedy jen kvůli ní, jak zpíváte?

Složili různé písně, cestovali na druhý konec světa anebo třeba klidně i vypili džus noci.

Jirka si vyzkoušel práci režiséra, když si vzal na starost videoklip k písničce "Hej kámo!". Zaujala ho práce natolik, že v tom bude v budoucnu pokračovat?

Natočil ještě klip k písni "TěsněVedleSebe", ale myslím si, že tuto práci rád přenechá dalším a radši bude jezdit s náma po koncertech. Ve svý poctivosti nechal na obou klipech strašně moc času a práce.

U vás se střídají jenom basáci, jinak fungujete po léta v neměnné sestavě. Jak si tento fakt vysvětlujete?

Sami nevíme, ale na druhou stranu nový vítr do plachet je vždy inspirující a to právě teď zažíváme s Rastikem Uhrikem. Je prostě úžasnej.

Ptala jsem se i před dvěma roky, ale nedá mi to: změnila se situace a považujete klávesistu Mateje Benka za stálého člena?

Matej je už s náma tak dlouho a je to vlastně jediný člověk, který kdy v kapele hrál na klávesy, že bez něj už si vůbec nedokážeme představit hrát. Zároveň, jak už jsi zmínila, napsal novou píseň na desku, pracuje i jako aranžér pro různý netradiční vystoupení, takže je to naprosto zásadní člen našeho týmu.

Mig 21
© Mig 21
Koncerty jste měli akorát naplánované tak, že hned druhý den po tom posledním začala platit přísnější opatření. Přijde mi, že song "Svoboda není levná věc" získává v době covidu na síle a významu. Taky si myslíte, že svoboda se neobejde bez zodpovědnosti? Nebo jak se k tomu celému stavíte?

Svoboda je přece o osobní odpovědnosti nejen k sobě samému, ale hlavně k ostatním. Ale máš pravdu, píseň zraje jako víno a vždycky když ji hrajeme, nestačíme se divit, jak se celá věc posouvá dál, neřkuli hlouběji do lidí.

Vloni uplynulo dvacet let od vydání debutu "Snadné je žít". Jak moc snadné je žít podle vás?

Zatím moc hezky, přejme si, ať to vydrží i dalších 20 let!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY