Blitz Union postavili debut "Absolution" na elektronice, kytarách a kritice společnosti

18.12.2021 14:30 - Ondřej Hricko | foto: Blitz Union

O Blitz Union je poslední dobou slyšet opravdu hodně. Vydávají singly, klipy, mají za sebou dvě EP, a logicky tak přišla na řadu i debutová deska. Jmenuje se "Absolution" a najdeme na ní všech šest písní z posledního EP "Not Proud" a (v případě fyzického nosiče) dalších šest novinek. Jak jako celek znějí?
7/10

Blitz Union - Absolution

Skladby: Get Up, Plastic, Money Crazy World, Hotel India Victoria, My Own Road, TV, Not Proud (To Be A Human Being), The Truth, Human Robot, Candidate, S.V.P.D.A., TV (Piano Version)
Vydáno: 26.11.2021
Celkový čas: 32:01
Vydavatel: Dreamstart Music
Čtyřčlenná parta Blitz Union, postavená kolem lídra Marka Blitze, vznikla na kamenech rozpadlých The Snuff, kteří měli svého času rovněž dobře našlápnuto. Na rozdíl od nich ve své tvorbě kombinují prvky EBM, rocku i metalu a velkou změnou je i vizuál, který má mladá parta dobře zvládnutý, ať už jde o image nebo velmi solidní futuristické videoklipy.

Zaujmout se snaží i angažovanými texty, které se týkají ekologických problémů i otázek sociálních a politických. Na debutu "Absolution" ale moralizování dávkují spolu se zábavným artovým balastem, který funguje a neuráží.

EP "Not Proud" z první poloviny letošního roku nabídlo silný materiál, který je trochu ke škodě páteří aktuální novinky. Na ní tak najdeme pouze šest nových písní - na streamovacích službách dokonce pouze čtyři. Jedna z nich je ale asi největším hitem skupiny. "Hotel India Victoria" má ohromný náboj, hitový potenciál a utkví v paměti hned napoprvé.

Povedená je i melodická "The Truth" s industriálně rockovým backgroundem. Zpestření pak nabízí "My Own Road" s překvapivým country motivem. Z novinek je asi nejslabší na nápady plochá "Candidate", i ta ale dosahuje dobré technické úrovně.

Po silném EP byla očekávání vysoká a album by svou kvalitou nejspíš nároky splnilo, kdyby přece jen nezamrzelo hubené množství nových skladeb. Druhá výtka směřuje k přebalu, který v porovnání s celkovým propracovaným vizuálem kapely působí až příliš jednoduše a chudě.

"Absolution" je ovšem jinak technicky vyspělá, zvukově nadprůměrně vypilovaná nahrávka plná osobitého rukopisu. Kombinace elektroniky a rockových, potažmo metalových kytar není nic objevného, ale kapela jí umí dát svůj autentický punc, což se cení. Celkový dojem z tvorby Blitz Union je pozitivní a je skvělé, že zde máme další partu minimálně v evropském měřítku plně konkurenceschopnou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY