Janais zbavila vánoční rusínskou baladu "Prečistaja diva" všech klišé. Z výsledku mrazí

10.12.2021 08:10 - Milan Menčík | foto: archiv zpěvačky

Stejně jako loňský advent i ten letošní uvítala slovenská zpěvačka Janais rusínskou koledou. Loni to byla skladba "Spi, Issuse, spi" (na klip k ní se můžete podívat zcela dole pod článkem), letos "Prečistaja diva". Pokud však od písně, kde se zpívá o narození Krista, čekáte rolničky, dětský sbor, sníh a radostné tváře, budete hodně překvapeni.

Melodie, která je naprosto odlišná od popových odrhovaček, se vám nezadere pod kůži okamžitě, ale s každým dalším poslechem její síla a naléhavost geometrickou řadou stoupá. "Pri nahrávaní piesne v štúdiu mal každý z nás zimomriavky. Už pri tvorení na nás vplývala veľmi emotívne. Ako prvá počula hotovú skladbu moja mama a po lícach jej tiekli slzy. To ma utvrdilo v tom, že sme ju nahrali dobre," potvrdila interpretka. Skvělý zvuk má na svědomí Randy Gnepa a také pěvecký sbor Milpošanka, který dodává podstatným pasážím písničky tajemno, hloubku a atmosféru. Však už si společnou práci vyzkoušeli s Janais právě loni.

Velmi povedený je však také klip režiséra Michala Lehockého. Nádherné záběry nepocházejí ze zahraničí, ale z domovského Slovenska, protože plány točit jinde zhatila známá nemoc. "Môj manžel mal sen: ísť natáčať na Island alebo niekde, kde budú krásne hory a veľa snehu. No v momentálnej situácii sme sa uspokojili so Záhorím. Na Šraneckých pieskoch som bola viackrát, no na Jelenej skale po prvý raz. Bola to nádhera. Hodinu sme kráčali peši, niesli si veci na rukách a hore na skale sme veru aj poriadne premrzli. Chalani boli v zimných bundách a čiapkach, ja skôr naľahko, hoci bolo okolo šesť stupňov a fúkal studený vietor. Môj muž cestou domov priznal, že nikdy v živote ma tak neľutoval."

Rozhodně to stálo za to. Někoho může překvapit černá barva šatů, ale ta patří ve východním pojetí křesťanských tradic k tradičním. Najednou prostě zjistíte, že nestačí vidět klip jednou, dvakrát, ale začnete si ho pouštět stále dokola. Sama zpěvačka přiznává, že i ona si ráda pouští všechny ty nejznámější popové pecky při pečení či uklízení, pak však nastane taky v adventu čas, kdy je dobře se zklidnit, přemýšlet. A na tyhle chvíle je tahle silná, hloubavá rusínská balada jako dělaná. A momenty, kdy za zvuku flétny Petera Luhy vidíte zpěvačku na Jelení skále, jsou ty nejpůsobivější.

Na YouTube je mimochodem čerstvě i slovenská verze písně. I na tu se můžete podívat níže.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY