Praha vyhlíží postpunkové elektroniky Working Men's Club a australskou psychedelii King Gizzard & The Lizard Wizard

25.11.2021 19:01 - Tisková zpráva | foto: Fource

Australská psychedelická formace King Gizzard & The Lizard Wizard přijede poprvé do Prahy. Během své jedenáctileté kariéry stihla šestice muzikantů vydat neuvěřitelných sedmnáct alb, a přestože je každé úplně jiné, všechny spojuje nekompromisní přístup k hudbě a ochota tvořit dokola nové bláznivé věci. Na jejich cestě totiž není nic nemožné. Ve svém repertoáru tak mají acidní zasněné rockové skladby, westernovou operu, nekonečné písně inspirované sci-fi romány, konejšivý folk i dystopický death metal. Více než polovina vstupenek je v tuto chvíli vyprodána, předprodej ale pokračuje. V pražském divadle Archa vystoupí 5. srpna 2022.

Osmnácté album "Butterfly 3000" je zatím největším skokem do neznáma. Při nahrávání všech deseti písní na albu totiž kapela nejprve nahrávala smyčky na modulárním syntetizátoru a až následně ze zvuku dotvořila dreampopové písně. Přestože album zní úplně jinak než všechny předešlé, opojný psychotronický rukopis kapely nelze ani zde přeslechnout.

"Tohle album nás nestálo v podstatě nic. Celé jsme ho nahráli z domova při našich setkání mezi karanténami. Nejčastěji jsme spolu ale komunikovali online, když jsme si posílali nahrané smyčky, které každý člen kapely protáhl ještě dalším programem podle toho, s jakým uměl," směje se zpěvák Stu Mackenzie. "Tohle album pro nás byl velký krok do neznáma, jeho hlavním tématem je snění a eskapismus. Sami jsme hledali rozptýlení, abychom si udrželi aktivní přístup a nezbláznili se ze světa kolem, tak jsme jej nahrávali úplně jinak. Chtěli jsme na albu zachytit naši radost ze života a snahu nadále zůstat pozitivní v nejistých časech."

Working Men's Club vystřelili dva roky zpátky chladným singlem "Teeth" a okamžitě se zařadili po bok jiných mladých ostrovních kapel jako Black Country New Road nebo Squid. Všichni zmiňovaní si brali to nejlepší z postpunkového revivalu, každá z kapel do něj ale přidala něco svého. A zatímco ostatní zůstali věrni kytarám, Working Men's Club propadli syntezátorům, minimalistickému technu s industriálním nádechem, hypnotickým tanečním smyčkám a mechanickým bicím.

Jejich tvorbě ale rozhodně nechybí kritická hrana, už svým názvem odkazují na místa, kde se potkávala pracující třída. Své první koncerty na cestě z chladného města Todmorden na severu Anglie vždy hráli v tričkách s nápisem "SOCIALISM". V pražském klubu Café V lese zahrají 4. května 2022, vstupenky budou v prodeji od 26. listopadu na fource.cz a portálech GoOut a Ticketmaster.

Jejich první deska plná raveových bangerů získala od britského magazínu NME absolutní hodnocení. "Pozornost zasluhující debut, který přišel v tu správnou chvíli. Naděje, chaotická energie a chuť po nových začátcích. To jsou emoce, které na desce ovlivněné společností, která sama sebe požírá, čtveřice hudebníků zpracovává," zakončil svou recenzi britský magazín. A zpěvák Sydney Minsky-Sargeant doplňuje: "Každý den jsem pracoval od rána do večera v kavárně a chodil do práce i z práce za tmy. Tady je to celkem depresivní a cizinec to jen těžko pochopí. Jedinou mojí nadějí, že vypadnu ze severu a odstřihnu se od frustrovaných lidí vzhlížejících k ultrapravici, bylo prorazit s kapelou."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY