Brett Morgen chystá po Cobainovi i snímek o Bowiem

22.11.2021 12:18 - Ondřej Kocáb | foto: Parlophone

Režisér Brett Morgen má spadeno na další silné hudební téma. Po snímku "Kurt Cobain: Montage Of Heck" je před dokončením dalšího dokumentu, tentokrát o Davidu Bowiem.

Přípravy tohoto doposud tajného projektu probíhají již čtyři roky. Jelikož se blíží dokončení, spekuluje se, že by výsledek mohl být uveden již během ledna na filmovém festivalu Sundance. Tou dobou by Bowie oslavil 75. narozeniny.

Morgenovi bude pomocníkem Tony Visconti, jenž s britským ikonickým muzikantem udržoval pracovní vztahy od počátků kariéry až po poslední album "Blackstar". U příprav je také několik tváří, které stály za úspěchy snímků "Bohemian Rhapsody" (John Warhurst a Nina Hartstone) či "Ford v Ferrari" (Paul Massey a David Giammarco). K vidění by měly být archivní i doposud nezveřejněné koncertní záběry.

Ačkoliv dokument dostal souhlas Bowieho pozůstalých, žádný životopisný film typu "Bohemian Rhapsody" podle nich natočený v budoucnu nebude. Začátkem listopadu se k tématu vyjádřila i zpěvákova žena Iman: "Lidé říkají věci jako: 'Tvůj milostný příběh by se měl zfilmovat.' A já vždy jen: 'Ach můj bože, jen to ne!' Je to tak soukromé. Navíc je to rodinné rozhodnutí. A to bylo vždy ne. Vždy se jeden druhého ptáme: 'Udělal by to?' Neudělal. A my chceme respektovat jeho rozhodnutí."

Prozatím posledním snímkem Bretta Morgena je životopisný příběh "Jane" z roku 2017, za který si odnesl cenu Emmy.

Jeden pokus o zdokumentování Bowieho života se uskutečnil již minulý rok. Jelikož ovšem produkce nedostala souhlas jeho rodiny, muselo se dílo obejít bez jeho hudby. V hlavní roli kanadsko-britského snímku "Stardust" stanul Johnny Flynn a film skončil propadákem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY