Fenomenální Abba ovládla s novinkou "Voyage" český albový žebříček, rádiím kraluje rumunská zpěvačka Minelli

18.11.2021 08:00 - Josef Martínek | foto: Baillie Walsh

Triumf dosud nepříliš známé Minelli v tuzemských rádiích lze považovat za mírné překvapení, ovšem úspěch skupiny Abba v hitparádě alb se očekávat dal. Čtyřka ze švédského Stockholmu, která v sedmdesátých a na začátku osmdesátých let psala historii pop music, vítězí s novinkou "Voyage".
Minelli - Rampampam
© Global Records
RÁDIA - Po dvou týdnech opouští Dua Lipa s "Love Again" vedoucí pozici rádiového žebříčku a klesá na dvojku. Do čela se z minulé čtyřky posunula rumunská zpěvačka Minelli, jejíž hit "Rampampam" už zbořil hitparády v řadě hlavně východoevropských zemí. Housový song pojednávající o toxickém vztahu a pomstychtivosti napsala sama interpretka a rychle se stal populárním virálem.

Na medailových stupních se opět udržel Ed Sheeran s "Bad Habits", tentokrát přidává třetí příčku. V elitní pětici ho doplňují Becky Hill a David Guetta s "Remember" a Imagine Dragons zásluhou "Wrecked".

Adele si s "Easy On Me" lehce pohoršila - klesla o jedno místo na šestku. Zpěvačka, jejíž očekávané album "30" vychází už tento pátek (19. listopadu), však nejspíš zdaleka neřekla poslední slovo.

Českou stopu v první desítce obstarali již tradičně Jelen ("Ještě jednu noc") a Marek Ztracený ("Moje milá") - seřadili se na sedmém a osmém místě. Po několikatýdenní pauze se do top ten vrátili O5 a Radeček, kterým s písničkou "Bra3" patří právě desátý řádek.

Překvapí chudý příděl novinek - vždyť na podzim vychází tolik hudby! Dramaturgové však do první stovky pustili jen jednu čerstvou písničku. Postaral se o ni Tomáš Klus, který singlem "Tajemství" ohlašuje svou nadcházející studiovku "Cítím". Označuje ji za svou "první popovou desku", přičemž její vydání avizoval na 3. prosince. V žebříčku zatím úvodní vlaštovka startuje jako čtyřicátá třetí nejhranější.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Minelli - Rampampam
  2. Dua Lipa - Love Again
  3. Ed Sheeran - Bad Habits
  4. Becky Hill & David Guetta - Remember
  5. Imagine Dragons - Wrecked
  6. Adele - Easy On Me
  7. Jelen - Ještě jednu noc
  8. Marek Ztracený - Moje milá
  9. Coldplay - Higher Power
  10. O5 a Radeček - Bra3


Abba - Voyage
© Polar Music
ALBA - Ani neobvyklá čtyřicetiletá pauza mezi studiovými deskami nesebrala skupině Abba fanouškovskou základnu. Vydání nahrávky "Voyage" této švédské čtveřice je jednou z hudebních událostí roku. V Británii v debutovém týdnu dosáhla na více než 200 tisíc hitparádových bodů, což z ní dělá nejrychleji prodávané album letoška. Co se počtu vykoupených vinylů týče, postarala se s třiceti tisíci kusy dokonce o nový rekord třetího tisíciletí. Na první příčku oficiální hitparády poslali legendární formaci také čeští posluchači.

Ed Sheeran proto musel s "=" už ve druhém týdnu ustoupit na dvojku. Minulý vzestup potvrdili Imagine Dragons, kteří si s "Mercury - Act 1" dokonce ještě polepšili a ve svém desátém kole zamířili na bronzový stupínek. Za zvýšeným zájmem o aktuální hudbu amerických pop-rockerů nejspíš stojí na příští květen ohlášená show v pražských Letňanech. Ta se vyprodala tak rychle, že pořadatelé už přidali druhý termín.

Další pozice top desítky si rozebraly hlavně stálice, ať už jde o Vladimíra Mišíka, Nika Tenda nebo Viktora Sheena. Na osmičku pak postoupil Miro Žbirka, který nás minulý týden nečekaně opustil. Posluchači si ho připomněli s výběrem "Meky - The Best Of Miro Žbirka".

Na třiadvacátou příčku se probojoval titul "Dluhy Hany Zagorové", což je DVD komplet osmi dílů ze zpěvaččina hudebně-zábavného televizního cyklu. Hana Zagorová ho se svými hosty natočila už v roce 1980.

Na šestadvacítce následuje reedice alba "Svěd hledačů" od skupiny Blue Effect, v době vydání původní verze vystupující jako Modrý efekt. Dan Bárta a orchestr Gustav Brom Czech Radio Big Band se setkali v projektu "I Killed This Song At Karaoke Last Night", což posluchači ocenili padesátou čtvrtou pozicí.

Top 10 - alba:
  1. N Abba - Voyage
  2. Ed Sheeran - =
  3. Imagine Dragons - Mercury - Act 1
  4. Vladimír Mišík - Noční obraz
  5. Nik Tendo - Jsem v pohodě, sem v prdeli.
  6. Viktor Sheen - Barvy
  7. Viktor Sheen - Černobílej svět
  8. Miro Žbirka - Meky - The Best Of Miro Žbirka
  9. Kryštof - Halywůd
  10. Olivia Rodrigo - Sour

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 45. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY