Dave Gahan vdechl písním na albu "Imposter" nový život

16.11.2021 08:00 - Pavel Parikrupa | foto: Spencer Ostrander

Depeche Mode mají po albu "Spirit" a následném vyčerpávajícím turné tradiční několikaletou pauzu. Tu členové kapely vyplňují svými sólovými projekty. Zpěvák Dave Gahan si odpočinul od elektroniky, již potřetí se spojil se Soulsavers a stvořil album coververzí nazvané "Imposter".
8/10

Dave Gahan & Soulsavers - Imposter

Skladby: The Dark End of the Street, Strange Religion, Lilac Wine, I Held My Baby Last Night, A Man Needs a Maid, Metal Heart, Shut Me Down, Where My Love Lies Asleep, Smile, The Desperate Kingdom of Love, Not Dark Yet, Always On My Mind
Vydáno: 12.11.2021
Celkový čas: 46:42
Vydavatel: Sony Music
Martin Gore pojmenoval svou první sólovou desku mimo Depeche Mode "Counterfeit", čili "Padělek". Jeho kolega z kapely Dave Gahan nyní představuje svou sbírku coververzí "Imposter", česky "Podvodník". Z obou názvů čiší nějaká levárna, ale ani Martin, ani David opravdu se žádnou lumpárnou nepřicházejí.

Gahan si ve spolupráci s producentem Richem Machinem vybral tucet skladeb jiných autorů. Jde o songy, které ho v minulosti oslovily, které chtěl sám interpretovat a v nichž se cítí jako doma. To, zda to byl hit nebo velmi známá píseň, nehrálo roli, naopak. Dave šel po tom, s čím by se mohl ztotožnit. Výsledkem je velmi silné album, které má duši.

On sám se zde prezentuje jako vokalista širokého žánrového rozpětí, procítěný soulový umělec, rocker, bluesman i gospelový zpěvák. Velmi přesně ví, kdy má být něžný a kdy má přitlačit. V nádherné "Lilac Wine" (v minulosti ji fantasticky přezpívali mimo jiné Jeff Buckley a Miley Cyrus) se s tóny mazlí a zlomek vteřiny si počká na jejich nejlepší vyznění a hned v následujícím tvrdém blues "I Held My BabyLast Night" je jeho hlas drásavý až běda. A přesvědčivý a naléhavý je pak v "Metal Heart" (původně od Cat Power), kde ho skvěle doplňuje ženský sbor, podobně jako v klenuté "The Desperate Kingdom of Love", která by se jistě nádherně nesla v kostele.

Davidovu barytonu se dobře daří v prostoru, jenž mu vytvářejí Soulsavers. Ve vzdušných aranžích organicky doplňují jeho oduševnělý projev. Ve slavné Chaplinově "Smile" stačí jen jemné jazzové aranžmá, žádné zbytečné exhibice a je to krása nesmírná. Hvězd se dotýká i Dylanova "Not Dark Yet", kterou u nás tak dojemně nazpívali Robert Křesťan s Pavlem Bobkem ("Ještě není tma") - to má jeden pocit, že má na dosah něco nekonečného a nepopsatelného.

"Imposter" Daveu Gahanovi slouží jako ten nejzdravější energetický nápoj - nakopává ho k chuti opět tvořit a snad brzy se opět vrátit do rodiny Depeche Mode. Sólová tvorba a spolupráce se Soulsavers (jak příznačné jméno!) ho tak nějak osvobozují a pomáhají mu, aby byl pořád skvělým umělcem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY