Elán slaví výročí debutu "Ôsmy svetadiel" výpravnou reedicí s bonusy a novým zvukem

16.11.2021 10:51 - Milan Menčík | foto: Opus

Stále sílící volání fanoušků bylo konečně vyslyšeno. Elán ve spolupráci s vydavatelstvím Opus znovu vydává debutové album "Ôsmy svetadiel". Navíc - aby to nebyla jen tak ledajaká reedice (jedna už vyšla v devadesátých letech) - ji doplnil o nový zvuk, bonusové skladby a archivní zajímavosti. Letos tahle kultovní deska slaví čtyřicet let od vydání, takže byl o důvod víc na nové verzi pořádně zapracovat. Na LP tak vychází nahrávka vůbec poprvé, na CD vyšla v roce 1992 pouze originální dvanáctka skladeb.

Elán - Osmy svetadiel
© Opus/Warner Music
Základem je nový analogový mix zvuku z původně 24stopého záznamu. "Je to vlastně malý zázrak. Za minulého režimu bylo pravidlem takzvané široké pásy s nesmíchanými stopami po dvou letech automaticky mazat a používat je na nové nahrávky. Důvodem byl nedostatek valut, protože široké pásy byly velice drahé. První album Elánu se tomuto osudu vyhnulo díky nedbalosti některého z pracovníků tehdejšího Opusu. Byla to šťastná nedbalost, kterou Prozřetelnost dopustila právě u tak zásadního alba," podtrhuje Vladimír Kočandrle, ředitel vydavatelství Warner Music Czech Republic, pod které Opus spadá.

Tucet songů by na výroční reedici byl trochu málo, proto je k němu přiřazen bonusový disk s raritami. Elán totiž v době natáčení desky mohl vybírat ze 36 skladeb, protože měl za sebou už téměř patnáctiletou historii. "Na vydanie našej prvej platne sme sa veľmi tešili, lebo to bolo vyvrcholenie našej dlhoročnej snahy 'zhmotniť' naše úsilie dostať sa do širšieho povedomia. Na album sa dostalo dvanásť pesničiek a to bol len výber toho najlepšieho, čo sme dovtedy, vlastne ešte ako amatérska kapela, vytvorili," vzpomíná Vašo Patejdl.

Jožo Ráž dodává: "Bola to bohovská radosť, že ideme zhmotniť naše dlhoročné úsilia, ale bolo to veľmi ťažké, lebo podmienky pri nahrávaní boli katastrofálne. Keď som nahrával spevy, voda v kohútiku na záchode bola zamrznutá." Bonusový disk obsahuje několik písní, které se na nahrávku nedostaly, i část z těch, co na desce jsou, zde však v původních verzích.

K natáčení díla, které přineslo kapele hned několik zásadních hitů ("Kaskadér", "Čakám ťa, láska" nebo titulní kus), se vážou i další zajímavé vzpomínky: "Štúdio, kde sme tento album nahrávali, sídlilo vtedy v bývalom kaštieli v Pezinku. V jeho priestoroch sa okrem nahrávania konali aj iné aktivity, napríklad tam skúšala miestna dychovka. Mňa napadlo, že by sme ju mohli pri nahrávaní použiť, a tak sa ozve v závere pesničky 'Mláďatá'," vysvětluje Patejdl.

Výroční vydání alba, jehož součástí je i booklet s archivními fotografiemi a sleevenote Juraje Čurného, je k mání na 2CD (už nyní), na LP (od 3. prosince) i digitálních platformách, kde bonusový disk zájemci najdou pod názvem "Čas mláďat".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY