Vyšla dosud neslyšená píseň, na níž hrají Beatlové Starr a Harrison

13.11.2021 15:59 - Jiří V. Matýsek | foto: Era of News

The Beatles a všechno, co s nimi souvisí, jsou bezesporu fenomén, který nepřestává fascinovat ani padesát let po jejich rozpadu. A i po takové době se mohou objevit nahrávky, o kterých se nevědělo. Těžko to bude nově nalezený materiál, pod kterým by byla slavná liverpoolská čtveřice podepsána jako celek, to už není moc pravděpodobné, ale mohou se vynořit dobové počiny jiných interpretů, na kterých se někteří z kapely podíleli. Přesně to je případ skladby "Radhe Shaam", kterou napsal Suresh Joshi pro dokumentární film "East Meets West" a na jejímž zrodu se podíleli George Harrison a Ringo Starr.

Necelé dvě minuty dlouhá píseň vznikla v roce 1968 v Trident Studios, kde v té době The Beatles natáčeli slavnou "Hey Jude", a svou mantrickou náladou se dobře trefuje do období po návratu formace z Indie, která nejvíce ovlivnila právě Harrisona. Ten na "Radhe Shaam" přispěl charakteristickou kytarou a je možné jej zaslechnout i ve vokálech. Není bez zajímavosti, že to byl právě Joshi, který později seznámil Harrisona s Ravim Shankarem, od kterého se britský muzikant naučil hrát na sitár. Podobně rozeznatelný je i Starrův příspěvek. Kromě nich se na výsledku podílel i indický muzikant Aashish Khan.

Song byl objeven v Joshiho domě v průběhu koronavirového lockdownu. "The Beatles se začali rozpadat a měli řadu problémů a nikdo už tu píseň nechtěl vydat. V tomto ohledu byl koronavirus skrytým požehnáním, protože nikdo neměl co dělat," vysvětluje okolnosti, díky nimž mohla být páska nalezena, vyčištěna a skladba nově smíchána. V premiéře ji pak pustil v muzeu The Beatles v Liverpoolu.

Fanoušky slavné čtverky by mohlo zajímat i to, že do aukce jde dům na ulici Upton Green v Liverpoolu, kde George Harrison prožil své dětství a kde zkoušeli The Quaryman, tedy skupina, v níž vedle Harrisona působil Paul McCartney a John Lennon. Očekává se, že se dům vydraží až za 200 tisíc liber, tedy v přepočtu necelých šest milionů korun.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY