Dua Lipa a Jickson převzali vedení v českých žebříčcích

05.11.2021 08:00 - Josef Martínek | foto: Milion+

To už tady dlouho nebylo - jak rádiová, tak albová hitparáda hlásí nové číslo jedna. Zatímco Coldplay vydrželi v čele přehledu desek jediný týden a na trůnu je nahradil rapper Jickson, v éteru jsme se změny ve vedení dočkali poprvé od srpna. Nadvládu Eda Sheerana nemilosrdně utnula Dua Lipa.
Dua Lipa - Love Again
© Warner Music
RÁDIA - Jen málokteré zpěvačce se v posledních letech profesně tolik daří jako jí. Dua Lipa zásobuje světové žebříčky hity z desky "Future Nostalgia" už druhou sezónu, což nejnověji dokládá prvenství singlu "Love Again" v našem éteru. Do čela se vyšvihl ve svém čtrnáctém týdnu v pořadí. Připomeňme, že čeští dramaturgové loni a letos hojně protáčeli také kousky jako "Don't Start Now", "Physical" nebo "Break My Heart" - všechny se podívaly na stupně vítězů.

Ed Sheeran vyklidil nejvyšší pozici po dlouhých jedenácti kolech - a zrovna v době, kdy vyšla jeho očekávaná nová deska "=". Ta v příštím týdnu nepochybně zasáhne do albového žebříčku. Vedle aktuálně stříbrného songu "Bad Habits" se v top stovce nachází také další singl "Shivers", který se ve svém čtvrtém týdnu posunul už na patnáctku.

Na bronzovou příčku poskočili The Kid Laroi a Justin Bieber, kteří se "Stay" dosáhli nového maxima. Naopak Imagine Dragons se z top trojky prozatím poroučejí, "Wrecked" klesá z druhého na čtvrté místo. Pětka zůstala v držení skupiny Jelen, její píseň "Ještě jednu noc" tak nadále dominuje paralelnímu žebříčku tuzemských hitů.

Velmi rychle se do top ten vmísila Adele. Britská diva minule s "Easy On Me" debutovala jako třicátá pátá, nyní ale zamířila už na osmičku. Svůj dosud nejlepší výsledek si zapsala také Olivia Rodrigo s "Good 4 U", v devátém týdnu dosáhla osmnáctiletá zpěvačka symbolicky právě na číslo devět.

Všech šest novinek se zařadilo do druhé poloviny stomístného pořadí. Nejlépe si z nich vedla ta od Kryštof - baladická "Do nebe se propadám" začíná na padesátém osmém řádku. Charli XCX vyslala "Good Ones", ochutnávku z chystané nové studiovky "Crash", na šedesátou třetí pozici.

Její kolegyni Becky Hill patří zásluhou "My Heart Goes (La Di Da)" osmdesátka, na pětadevadesátém místě následuje Andy Cermak s "Dark Blue Sky". Zbývající dva nové kousky se do žebříčku vmáčkly s odřenýma ušima, Swedish House Mafia je s "Lifetime" devadesátá osmá a Adam Ďurica s Emmou Drobnou připomínají "Naše hriechy" ještě o pozici níže.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Dua Lipa - Love Again
  2. Ed Sheeran - Bad Habits
  3. The Kid Laroi feat. Justin Bieber - Stay
  4. Imagine Dragons - Wrecked
  5. Jelen - Ještě jednu noc
  6. Marek Ztracený - Moje milá
  7. Becky Hill & David Guetta - Remember
  8. Adele - Easy On Me
  9. Olivia Rodrigo - Good 4 U
  10. Mirai - Volám


Jickson - Obsidian
© Milion+
ALBA - Po minulém prvenství se Coldplay s "Music Of The Spheres" propadli až na osmičku. Napodobili tak počínání kapely Kryštof, kterou o týden dříve potkal s "Halywůdem" sešup dokonce z jedničky na desítku - tu Havířovští nyní uhájili. Přední pozice si tak zase jednou podmanili tuzemští rappeři.

Na vrcholu stanul Jickson, další z tváří hlavně u mládeže populárního labelu Milion+. Přestože zástupci tohoto žánru se obecně těší úspěchu hlavně na streamovacích platformách, v případě desky "Obsidian" stojí za pozornost také fyzické CD. Přední strana obalu je totiž vyrobena speciální technologií tisku, díky které se vzhled coveru mění podle úhlu pohledu.

Rapoví interpreti zabrali v top pětce hned čtyři místa. Na dvojce boduje Nik Tendo se "Jsem v pohodě, sem v prdeli." a na čtyřce a pětce se umístil Viktor Sheen s dlouhodobými trháky "Barvy" a "Černobílej svět".

Také ve svém pátém týdnu se na medailových příčkách udržel Vladimír Mišík. Zdálo se, že na šesti Anděly ověnčené album "Jednou tě potkám" z roku 2019 bude hudebník navazovat těžko, ovšem "Noční obraz" zatím tyto obavy naprosto vyvrací - jak z hlediska komerčního zájmu, tak podle nadšených recenzí.

Vzhledem k tomu, že se blížíme do předvánočního období, je tentokrát výčet novinek bohatý. Na devatenáctku poslali posluchači Zaz s titulem "Isa", který obsahuje i překvapivou spolupráci s Tillem Lindemannem z Rammstein. Vzhledem k oblibě francouzské umělkyně u českého publika bychom však nahrávku čekali o něco výše.

Progmetaloví Dream Theater se s "A View From The Top Of The World" usadili na sedmadvacáté pozici, další tři ještě horké kusy pak následují ve čtvrté desítce. Až jako třicátá čtvrtá odstartovala Lana Del Rey se svou druhou letošní studiovkou "Blue Banisters", hned za ní následuje Elton John s "The Lockdown Sessions". Duran Duran si díky "Future Past" uzmuli číslo třicet devět.

Čas poslední z novinek, která se vmáčkla do horní poloviny pořadí, nejspíš naplno přijde teprve v nadcházejících týdnech. Kompilace "Zlaté vánoční hity" nabízí sváteční skladby tuzemských umělců. Svou troškou do mlýna na ní přispěli Karel Gott, Lucie Bílá, Hana Zagorová, Martin Chodúr, 4 Tenoři, Eva Pilarová nebo Waldemar Matuška.

Top 10 - alba:
  1. N Jickson - Obsidian
  2. Nik Tendo - Jsem v pohodě, sem v prdeli.
  3. Vladimír Mišík - Noční obraz
  4. Viktor Sheen - Barvy
  5. Viktor Sheen - Černobílej svět
  6. Olivia Rodrigo - Sour
  7. Lil Nas X - Montero
  8. Coldplay - Music Of The Spheres
  9. Imagine Dragons - Mercury - Act 1
  10. Kryštof - Halywůd

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 43. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY