Počítačový rock a elektronické psycho

02.06.2003 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Osmdesátky a jejich sound inspiroval mnoho součastných projektů. Ladytron je čtyřčlenná formace, která pokračuje v díle takových jmen jako byly a jsou Kraftwerk, Depeche Mode a mnozí další. Jejich druhé album "Light & Magic" vám přiblížíme v naší dnešní recenzi.
6/10

Ladytron - Light & Magic

Skladby: True Mathematics, Seventeen, Flicking Your Switch, Fire, Turn It On, Blue Jeans, Cracked LCD, Black Plastic, Evil, Startup Chime, NuHorizons, Cease2xist, Re:agents, Light & Magic, The Reason Why, USA vs. White Noise
Celkový čas: 61:46
Ladytron je čtyřlístek ve složení Daniel Hunt, Reuben Wu, Helen Marnie a Mira Aroyo. Zformovali se v Liverpolu, to se psal rok 1998. Daniel Hunt a Reuben Wu se znali již delší dobu, živili se působením za mixpulty, ale až osudové setkání s vokalistkami Helen Marnie a Mira Aroyo v bulharském rychlíku změnilo jejich plány a vznikl projekt Ladytron. Debutové épéčko "Commodore Rock" (ano, to byla ta stará dobrá počítadla) vyšlo v roce 2000, následovala debutová deska "604" (2001). Pilotním singlíkem z nového alba se stala zpěvná "Seventeen", novinka se jmenuje "Light & Magic" a má lehce imitovaný obal ala Joy Division.

Celé toto dílko je o hře se starými dobrými zvuky. Daniel a Reuben se vydali do hudebních muzeí a zde si vypůjčili všechny dostupné staré mašinky. Pak se uzavřeli do studia a začali experimentovat. Historické bádání je určitě muselo hodně bavit, protože se to na hudebních nápadech hodně projevilo. Jedná se o čistou elektroniku, která je lehce poznamenána vlivem psycho experimentálních ploch. Ty doplňují elektronické bicí, prostě zde nehledejte nic přírodního, tedy akustického formátu. I vokály prošly úpravami, nejenom typickým zkreslením. V "Blue Jeans" znějí náladové klávesy, svým způsobem to je velká hitovka. Ladytron se rozhodli pokračovat v dílku, které kdysi postavili legendy typu Kraftwerk, Depeche Mode nebo Human League a sami se řadí do kolonky futuristického pojetí popu.

Ať už se vezmou samotné plochy zvuků, od prvního momentu jste vtáhnuti do tohoto počítačového ruchu a světa jedniček a nul, který pobaví, ale může i inspirovat. Nejedná se o nějaké hudební vykrádání již objeveného. Na druhou stranu však občas nepřehlédnete to, že tento hudební postup či použitý zvuk jste již někde slyšeli. "Freking Your Switch" hodně připomíná Orbital a jejich song "Oi!" z poslední desky "The Altogether", kde se i oni samotní pustili do staré dobré elektroniky. Ve zpěvné "Evil" imitují vokální projev The Mamas And The Papas, velmi zvláštní kombinace s elektronickým podkladem, rozhodne to není žádné "California Dreamin'". Celá kolekce šestnácti výzkumně laděných hudebních ploch v sobě nese um a vizi a jasnou odpověď, že vlastně akustické nástroje v budoucnu nebudou zapotřebí, chce to jen mít zručné ručky a nápady. Jasným dokladem je nejpovedenější kompozice jménem "Startup Chime".

Ladytron s "Light & Magic" vkročili do vod hudebního připomenutí, že elektroničtí pionýři důkladně připravili ornou půdu pro mnoho hudebních trendů a jejich odnoží a že je špatné je házet do nějakého vězení v zapomenutí. Zároveň však neotevřeli nové hranice elektronické hudby, jen podstrčili pár prstíčků a nakoukli, co se vlastně za touto branou poznání ukrývá.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY