V heavymetalové kuchyni Judas Priest uvařili "British Steel", dílo, které nakoplo jejich kariéru a stalo se vzorem

30.10.2021 08:30 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Některé desky zapadnou, některé se stanou komerčním majstrštykem a na některé budou přísahat generace dalších muzikantů. Do posledně jmenované množiny nepochybně patří "British Steel" od Judas Priest. Jedna z nejklíčovějších nahrávek tvrdé muziky obecně se stala tématem našeho cyklu Slavná alba.
Birmingham, průmyslové město ve střední Anglii, by se de facto mohl považovat za místo zrodu heavy metalu. Základy zde totiž položili legendární Black Sabbath, když v roce 1970 vydali svůj bezejmenný debut. A právě na jejich hudbě stavěla další kapela z tohoto města oceláren a továren, Judas Priest, která deset let po Sabatech pustila do světa "British Steel" a stvořila vzor toho, jak bude kovový žánr vypadat v osmdesátých letech.

Ke svému definitivnímu výrazu se Jidáši prokousávali přes pět slušných řadovek i proměny vizuálního stylu. Ta šestá přinesla ostrý zvuk, dvojitý zápřah kytar, hymnické melodie - ale i kožené oblečky, kovové cvoky a hřebíky, které zase inspirovaly další. "Je to jednoznačná deklarace rockového způsobu života," charakterizuje desku v dokumentu Slavná alba kytarista Glenn Tipton.

Svou relevanci má tohle dílo dodnes. Témata jako frustrace z nejistoty existence ("Breaking The Law"), síla komunity ("United") nebo v rockové muzice tak běžný námět, jako je noční život ("Living After Midnight"), stále rezonují - obzvláště v natolik chytlavém podání, v jakém je skupina, která si na mainstreamový úspěch musela počkat, prezentovala.

Jakkoliv se může "British Steel" jevit jako přímočará a vlastně s odstupem času velmi typická heavymetalová nahrávka, při pozorném poslechu vyplyne na povrch řada experimentálních drobností. "Zkoušeli jsem všechno," popisuje Tipton. "U Judas Priest jsme byli vždycky ochotni experimentovat a pokaždé jsme se snažili rozšiřovat hranice metalu tak, aby byl snesitelnější. Právě proto nás možná lidé označovali za metalové velvyslance." A tak místo biče zní na desce švihání šňůrou o kuchyňskou linku, místo policejní sirény kytara a dupající kovová monstra v "Metal Gods" nahradily šuplíky s příbory. Metody, které v dnešní době plné samplů z internetu působí až komicky dřevně.

Za úvahu stojí položit si otázku, do jaké míry mělo na zvuk i experimentující náturu výsledného počinu vliv místo, kde vznikal. Původní studio zklamalo, a tak si skupina pro natáčení pronajala venkovské sídlo v Tittenhurst Park. To patřilo bubeníkovi The Beatles Ringo Starrovi, který jej koupil od Johna Lennona. Ovšem ani to zprvu nevypadalo nejlépe, a kapela se rozhodla doslova rozehrát celý dům.

"Začali jsme chystat studio," popisuje producent Tom Allom, "jenže bylo dost malé a všechno tam znělo ploše. Velmi záhy nám došlo, že nejsme schopní dosáhnout kýženého zvuku, a tak jsme se rozhodli, s vědomím, že to znesnadní komunikaci mezi kontrolní místností a muzikanty, využít prostory celého domu."

Basák Ian Hill doplňuje: "Měli jsme výhodu, že tam byly desítky místností a všude jste mohli píchnout dráty do zásuvky. Klidně jste mohli kytaru nahrávat v koupelně. Každý pokoj měl odlišnou akustiku. Takže jste měli na výběr pestrou zvukovou paletu."

Koncentrovaná heavymetalová esence dobře trefila dobu. Punk byl za zenitem a část mládeže, která odmítala načančanost synth-popu, po "British Steel" okamžitě drapla. Pro Judas Priest začalo zlaté období, kdy se měsíce strávené na turné střídaly s časem ve studiu. Další skvělé desky je ještě čekaly, ale vliv téhle nejčistší britské oceli je zdaleka největší.

"Je naprostá nádhera, že se z Judas Priest stali kmotři moderního heavy metalu," neskrývá nadšení druhý kytarista KK Downing. A zpěvák Rob Halford dodává: "Album 'British Steel', s ohledem na svůj význam, tvoří univerzální klíč, který odemyká všechny ostatní dveře. Je báječné, že odkaz Judas Priest zůstává neporušený. Pořád je to velmi důležitá kapela, která má co říct a která má masivní základnu příznivců po celém světě."

Detailní pohled na natáčení "British Steel" i pikantní historky ze zákulisí přinesl další díl cyklu Slavná alba. V pátek 29. října jej odvysílala stanice ČT art. Za týden cyklus pokračuje příběhem desek "Apostrophe" a "Over-Nite Sensation" Franka Zappy.

Série článků vzniká ve spolupráci s Českou televizí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY